Малі, але небезпечні: як діє річкова флотилія ВМС ЗСУ

На її рахунку не одна збита ракета.

armyinform.com.ua

Зараз прийнято вважати, що основні бойові дії ведуться на суші (артилерія, танки, ракетні системи), у повітрі (літаки і дрони) та на морі ( морські дрони ). Але насправді є ще один напрямок фронту – це річкова флотилія України, яка робить свій вагомий внесок у знищення противника. Адже треба враховувати, що Дніпром на деяких ділянках лежить лінія фронту. Кореспондент Коротко про докладніше розбирався у цьому питанні.

Річкові катери – мисливці на "Шахеди" та ракети

Цілі річкового флоту – серйозне посилення вогнем із води з флангів, контроль акваторії над водою для недопущення дій ворожої авіації, катерів та диверсійно-розвідувальних груп. Це доставка та евакуація у потрібні місця у всій акваторії груп спеціального призначення чи річкового десанту. Це додаткові можливості логістики для всіх підрозділів ЗСУ. Ще одне завдання екіпажів річкової флотилії – виявлення диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ), які можуть намагатися прориватися водою до столиці.

Річна флотилія повинна виконувати такі завдання:

У спробах прорвати нашу систему протиповітряної оборони росіяни часто прокладають маршрути вздовж річок та водосховищ на малій висоті. Вони намагаються дістатися українських міст. І тоді на захист неба виходять катери річкової флотилії.

Дивізіони флотилії поповнили щонайменше 18 патрульних катерів DL Sea AR, які переданили США. Хоча броні у них небагато, завдяки швидкості та маневреності вони стали грізною зброєю у руках українських військових. Можливості цих човнів дозволяють виконувати широкий набір завдань. Найголовніше зараз - боротьба з російськими ударними дронами. Втім, українська річкова флотилія може знищувати і набагато швидші цілі. Сьогодні на рахунку річкової флотилії збиті не лише "Шахеди", а й крилаті ракети. Моряки кажуть, що перехоплювати повітряні цілі з води безпечніше для мешканців столиці, бо збитий БпЛА чи його уламки падають у воду, а не на голови людям у місті.

Бійці річкової флотилії з артилерійського катера неодноразово знищували "Шахеди" над Київським морем під час нічної атаки.

Річкові дивізіони озброєні серйозною зброєю

Річкову флотилію було створено два роки тому у складі ВМС ЗСУ. Перший дивізіон флотилії на Дніпрі був сформований із мобілізованих цивільних суден, на які було встановлено озброєння. Цей дивізіон було створено задля забезпечення підтримки військ у прирічних районах.

Згодом дивізіон поповнили військовими катерами, зокрема проєктом 363У – проєкт «Рівне», який є рейдовим, патрульним та артилерійським катером. Катери цього класу оснащені кулеметно-тумбовою установкою ТУ-2М-1, яка стріляє на відстані 3 кілометри вдалину та півтора кілометра вгору. Катер укомплектований станцією радіолокації (РЛС) "Дон", яка може виявляти повітряні цілі на відстані до 50 км, а надводні цілі - на відстані до 25 км.

До складу дивізіону річкової флотилії входять 19 судів різних класів. Це малий броньований артилерійський катер проєкту 58155 (МБАК) "Буча" (флагман), кілька катерів Sea Ark Dauntless, десантний катер Sherp the Shuttle, кілька цивільних катерів. Малий броньований артилерійський корабель «Буча» було закладено у 2019 році, а введено до складу ВМС ЗС України – у 2023 році. У нього броньовані ходова рубка, моторний відсік, відсіки зброї. Озброєний двома корабельними артилерійськими установками КАУ-30М, 30-мм гарматою ЗТМ-1, 30-мм гранатометом КБА-117, 7,62 мм кулеметом КТ, двома протиракетними комплексами (ПТРК) «Бар'єр», переносним зенітним ракетним комплексом, має можливість встановлювати міни.

Sherp the Shuttle – це десантний катер для транспортування двох всюдиходів та десанту. Озброєний двома великокаліберними кулеметами Browning M2.

США також передали Україні 18 річкових патрульних катерів. Це катери трьох різних типів. Два 35-футові (10 метрів) "невеликі річкові судна" (small-unit riverine craft), шість 40-футових (12 метрів) морських бойових катерів (maritime combat craft) і 10 34-футових (10 метрів) патрульних катерів Dauntless Sea Ark.

На підході ще понад десяток річкових катерів

Цього року річкова флотилія України може також отримати від Фінляндії, Нідерландів та Швеції десантно-штурмові катери та інші плавзасоби. Військово-морські сили очікують 13 десантно-штурмових катерів CB90, 14 надувних катерів з жорстким дном RHIB, 5 мілітаризованих річкових патрульних катерів, 20 катерів класу G (G-boat).

CB90, або Combat Boat 90, наприклад, дозволяє перевозити до 21 бійця у десантному відділенні. Озброєнням катера є 12,7-мм кулемети або 40-мм автоматичний гранатомет. На катері також можна перевозити чотири міни чи шість глибинних бомб. Після формування нових дивізіонів військова флотилія отримає бази у кількох містах на Дніпрі та зможе контролювати всю довжину річок.