У Києві затримали диверсантів, які на замовлення РФ планували підпали на об'єктах Укрзалізниці

Зловмисникам загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Українські правоохоронці спільно зі Службою безпеки затримали у Києві двох осіб, які за завданням російських спецслужб готували серію підпалів на об'єктах "Укрзалізниці". Зловмисники планували атакувати релейні шафи сигнальних установок на ключових напрямках залізничного сполучення, зазначає пресслужба СБУ.

- Для здійснення диверсій окупанти залучили місцевого 22-річного рецидивіста, який потрапив до уваги агресора через судимість за хуліганство та шахрайство. Наприкінці липня цього року на молодика у месенджері "Телеграм" вийшов представник спецслужби Росії та запропонував йому співпрацю. За гроші агресора він спочатку мав спалити релейну шафу біля однієї з вантажних станцій Укрзалізниці на території Києва. Для виконання ворожого завдання киянин залучив свого 17-річного знайомого – місцевого різнороба, - розповіли силовики.

Зловмисники придбали інструменти для злому захисної панелі та легкозаймисту суміш. Вони зламали дверцята релейної шафи та підпалили її, зафіксувавши процес на мобільний телефон для подальшого звіту перед російським куратором. Після підпалу планувалося продовжити атаки на інші об'єкти залізничної інфраструктури Києва. Однак СБУ запобігла цим планам і затримала обох диверсантів на місці.

Під час обшуків у квартирах підозрюваних вилучили мобільні телефони з доказами їхньої діяльності, а також інструменти для підпалу. Слідчі СБУ повідомили затриманих про підозру за частиною 2 статті 28 та частинами 1 та 2 статті 113 Кримінального кодексу України ("Диверсія, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану"). На даний час рецидивіст перебуває під вартою, а його спільникові обрано запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. Обом загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна.