Атака на Курську область Росії: що думають і говорять про це на Заході

Загалом реакція – позитивна.

REUTERS

Військові дії в Курській області Росії викликали позитивну реакцію наших західних союзників та світових аналітиків. У той час як вони дуже стримано ставляться до можливості ударів по Росії, наступ на саму Росію сприйняли з розумінням. Хоча ні українські військові, ні влада України не підтверджують, що наступ на території РФ ведуть українські військовослужбовці, на Заході вважають, що право так вчинити ми маємо.

ЄС та США: Україна має законне право для наступу в Росії

У Євросоюзі заявили, що Україна має усі законні права на таку операцію. Прессекретар Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано заявив, що згідно з міжнародним правом, Україна «має законне право захищатися, у тому числі завдаючи ударів по агресору на його території».

Стано наголосив, що ЄС продовжує повністю підтримувати законне право України на захист від російської агресії та її зусилля щодо відновлення суверенітету і територіальної цілісності.

Представник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що Штати не отримували від України попереджень про будь-які операції в Курській області Росії. І додав, мовляв, "у тому, що Україна не повідомляє нам про свою точну тактику перед її втіленням, немає нічого незвичайного".

"Це війна, яку вони ведуть. Ми надаємо їм засоби та консультуємо їх. Але коли йдеться про щоденну тактику, коли йдеться про щоденні удари, іноді ми спілкуємося з ними, іноді – ні. І доречно їм самим ухвалювати відповідні рішення", – зазначив він.

У Білому домі нагадали, що російські окупаційні сили атакують Україну саме з території Курської області.

Представник Держдепу водночас ухильно відповів на запитання, чи дії нібито українських сил у Курську порушують заборону США на удари американською зброєю по території Росії. За його словами, політика Вашингтона у цьому плані не змінилася. "Відповім так. Нічого в нашій політиці не змінилося, і тими діями, які вони зараз роблять, вони нашу політику не порушують", – сказав Міллер на брифінгу.

Більше того, Метью Міллер назвав заяву російського диктатора Путіна про провокацію України в Курській області дивною.

«Це дещо забагато з їхнього боку – називати це провокацією, тоді як РФ порушує територіальну цілісність та суверенітет України з 2014 року», – наголосив спікер. Єдине, що американці попросили у Києва, так це роз'яснити - що конкретно відбувається в Курській області.

Росія намагається применшити втрати на своїй території

Американські аналітики також відзначають успішний початок операції у Курську. Експерти Інституту вивчення війни (ISW), проаналізувавши зібрані дані, підтверджують просування нібито українських військ до 10 кілометрів углиб російської Курської області.

Підтверджені на даний момент масштаби просування та місцезнаходження іноземних військових у Курській області вказують на те, що вони проникли щонайменше через дві російські оборонні лінії та опорний пункт.

«Реакція Кремля на наступальні дії в Курській області досі була суперечливою, оскільки російські чиновники намагаються знайти баланс між поданням цих зусиль як помітної української ескалації та уникнути перебільшення її потенційних наслідків та ризику внутрішнього невдоволення», - йдеться у звіті ISW.

Світові ЗМІ

The Guardian:

- Атака є спробою України, чию оборону розтягнуто на східному фронті Донбасу, відвернути частину російських сил на захист частини лінії фронту, яка практично не діє з початку 2022 року.

CNN:

- Це стало першим вторгненням такого роду з території України і чинитиме тиск на Москву в регіоні, практично не зачепленому дворічною війною. Українські війська опинилися під тиском, що зріс, уздовж 600-мильної лінії фронту, оскільки Москва продовжує свій повільний, виснажливий наступ, так що це може бути спробою відвернути російські ресурси в іншому місці. Враховуючи потік негативних подій з лінії фронту, новини про успішне вторгнення допомагають Києву підняти бойовий дух своїх військ та цивільного населення.

BBC:

- Після масштабного вторгнення Росії на північний схід Харківської області у травні з'явилися побоювання, що Москва спробує зробити те саме в Сумській області, що на півночі. Оскільки Україна, очевидно, захопила кілька населених пунктів та автомагістралей з іншого боку, ці амбіції Росії, можливо, поки що не здійснилися. До цього наступу Росія впевнено захоплювала території, перевершуючи за чисельністю українські сили. Тепер вона має про що подумати.

Reuters:

- Бої навколо Суджі відбуваються у вирішальний момент конфлікту, найбільшої сухопутної війни у ​​Європі з часів Другої світової війни. Київ стурбований тим, що підтримка США може скоротитись, якщо республіканець Дональд Трамп переможе на президентських виборах у листопаді.

Трамп заявив, що покладе край війні, і Росія та Україна прагнуть отримати максимально сильну позицію для переговорів на полі бою. Україна хоче стримати російські сили та показати Заходу, що вона все ще може вести великі битви.

NBC News:

- Очевидний наступ на Курську область на півдні Росії викликав питання про обороноздатність Кремля та про мету Києва у вирішальний момент війни. Можливо, Київ намагається відвернути увагу Москви, змусивши її знову перекинути війська на кордон. Україна також може просто потребувати «хорошої новини» для своєї внутрішньої аудиторії або прагнути повернути собі заголовки на Заході. Багато залежатиме від того, скільки військ Україна фактично виділила для вторгнення і чи мають вони намір залишитися за межами простого рейду.