У Росії жителя Маріуполя посадили за нібито замах на ексгауляйтера Іващенка

57-річного Миколу Забірка засудили до п'яти з половиною років колонії.

t.me/ivashchenko_kv

У Росії громадянина України засудили за підготовку замаху на першого гауляйтера окупованого Маріуполя Костянтина Іващенка. Про це 8 серпня повідомив Комерсант.

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив 57-річного Миколу Забірка до п'яти з половиною років колонії. Звинувачення запросило чоловікові 13 років позбавлення волі. Вирок оголосив суддя Ілля Безгуб. Жителя Маріуполя звинуватили у незаконному придбанні вибухівки, підготовці до замаху та закликах до тероризму.

За версією російського слідства, у липні 2022 року чоловік почав листуватися в месенджері з невстановленим співробітником СБУ і вів стеження за Іващенком. Він також нібито отримав посилку з ключами від автомобіля ВАЗ та дві музичні колонки, в одній із яких нібито був пульт дистанційного керування до саморобного вибухового пристрою. Посилання чоловік нібито сховав у своєму гаражі, після чого його затримали. 20 серпня 2022 року в Маріуполі пролунав вибух, коли гауляйтер їхав автомобілем до зоопарку. Іващенко не постраждав. Пристрій нібито було закладено на в'їзді до зоопарку у припаркованому авто.

Костянтин Іващенко – колишній депутат Маріупольської міської ради від ОПЗЖ, перший гауляйтер окупованого Маріуполя. Був на цій “посаді” з квітня 2022 року до січня 2023 року.