У прокат вийшла документалка про першу українську поп-зірку Назарія Яремчука

У кінотеатрах відбулася прем'єра фільму із унікальними кадрами про легенду української сцени.

прес-служба фільму

В український кінопрокат вийшла документальна стрічка "Яремчук: Незрівнянний світ краси", присвячена легенді української сцени Назарію Яремчуку. Ініціатором створення документалки стала дочка співака Марія Яремчук, а режисером стрічки став Максим Сердюк.

Через спогади близьких артиста, особисті щоденники та ексклюзивні хроніки фільм розповідає про шлях його становлення до міжнародної слави та як він став першою поп-зіркою в Україні. Документалка про співака – це також сучасний погляд на українську музику 1970-80-х та головних музичних героїв того часу, які стали культурним феноменом.

- Ми розповідаємо про витоки, основи української поп-музики. Я вважаю творчість ВІА "Смерічка" та безсмертні хіти Івасюка, часи, коли народився другий, негласний гімн України "Червона Рута" – золотий час української культури. Проте хочу акцентуватися на першому, оригінальному звучанні Червоної рути, 1971 року. Навіть якщо чесно, трохи заздрю ​​тим, хто ще не знайомий із золотим фондом української музики і вперше прослухає всю цю спадщину 70-х. І, сподіваюся, на таку музичну дегустацію глядачів, власне, наштовхне перегляд стрічки "Яремчук: Незрівнянний світ краси". Також цей фільм – це своєрідний посібник з історії України. Адже через призму однієї людини вивчаємо цілий шмат історії країни від "Пісні Року-71", де перемогла "Червона рута" і стався справжній бум україномовної пісні на всі тодішні 15 республік, торкаючись тематики «залізної завіси», катастрофи на ЧАЕС, війни в Афгані, та до настання Незалежності України, - розповіла Марія Яремчук в інтерв'ю NV.

Напередодні у кінотеатрі "Жовтень" у Києві також пройшов передпоказ картини, яку відвідала творча команда фільму, представники кіноіндустрії, медіа та шоубізнесу: Володимир Дантес, Олександр Пономарьов, KOLA, Pianoboy, Антон Тимошенко, Євген Янович, Ігор Лаченков та інші. Дочка співака Марія Яремчук, яка нещодавно стала мамою, не змогла бути присутньою на прем'єрі, але записала для глядачів відеозвернення.

Фестивальна прем'єра документалки відбулася у червні на "Миколайчук OPEN". Стрічка стала фільмом-закриттям міжнародного фестивалю глядацького кіно. Наступного року її покажуть на телеканалі "Суспільне Культура".

Назарій Яремчук – уродженець Чернівецької області. 1987 року йому було присвоєно звання народного артиста Української РСР, а 2021-го посмертно - звання Героя України. Найвідоміші хіти у його виконанні: «Незрівняний світ краси», «Чуєш, мамо», «Якщо мине любов», «Батько і мати», «Зачаруй», «А матіоли цвіт», «Червона рута», «Водограй», «Смерекова хата», «Стожари», «Гай, зелений гай», «Родина», «Я піду в далекі гори», «Пісня буде поміж нас», «Писанка», «Гей ви, козаченьки», «Я ще не все тобі сказав».

Виконавець двічі був одружений. Від першого шлюбу із солісткою ВІА «Смерічка» Оленою Шевченко у нього народилися двоє синів: Дмитро та Назарій-молодший. У 1991 році одружився з коханою Дар'єю. Від цього шлюбу він має доньку Марію, яка пішла стопами батька і стала артисткою. Виконавець помер від раку 1995 року у віці 44 років.