Анастасію Рибачок на Олімпіаді змусили прибрати з човна слова I am Ukrainian

Напис на борті заліпили таким чином, що вийшло просто Ukraine.

facebook.com/Anastasiia Rybachok

Головний тренер збірної України назвав “абсурдом” те, що українську веслувальницю Анастасію Рибачок на Олімпіаді в Парижі змусили прибрати з човна надпис I am Ukrainian ("Я українка"). Ситуацію Ігор Нагаєв прокоментував 7 серпня для "Суспільне Спорт".

— Організаторам змагань це дуже не сподобалося, вони сказали, що це політична реклама. Але ж це абсурд, з нашої думки. Проте правила є правила. Ми заклеїли борт човна за допомогою наліпки і ляпку поставили, тож вийшло просто Ukraine («Україна»)", - сказав він.

За словами Нагаєва, випадки, коли Міжнародна федерація каное змушує заліплювати гасла на човнах, не перші. Але тренер зауважив, що у перший рік повномасштабного вторгнення подібних вимог від керівних органів не було.

- У цьому році [це проявляється] дуже конкретно: якщо ми пишемо якесь гасло на човні, нас змушують його заклеїти. Це дуже нас дивує і дратує. Навіть наш вислів «Слава Україні — Героям слава», який ми наклеювали на деяких човнах на міжнародних змаганнях, організатори змушували заклеювати. У них це правило. Для нас це нормально, ми з цим живемо, а для європейців — не знаю, щось політичне. Всі знають, що відбувається на міжнародних змаганнях з нашими спортсменами. Торік це було вільніше, а у 2022-му виходили на нагородження з гаслами проти війни та насильства, — заявив він.

Ігор Нагаєв розповів, що на цьому човні Анастасія Рибачок тренувалася перед стартом Олімпіади-2024 на каналі поблизу Обухова. Компанія BGV Group Management, яка є офіційним партнером Анастасії Рибачок, розповіла, що дизайн зображення на каное Анастасія Рибачок розробила самостійно.

- Міжнародний олімпійський комітет забороняє розміщувати на човнах будь-які написи, пов’язані з війною. Наприклад, ми не можемо написати Stop War. Вони вважають це пропагандою. Але ж напис I am Ukrainian — це інше, він вказує на нашу приналежність до України, це важливо. Це насамперед символ віри в мене та мої можливості. Створюючи дизайн для каное, я прагнула підкреслити, що я з України і цим неймовірно пишаюсь! - — поділилася у телефонній розмові Анастасія Рибачок.