Війна в Україні недалеко відійшла від 70-ї хвилини матчу, — Буданов

Влітку 2025 року Росія зіткнеться з дилемою — або зупиняти війну, або оголошувати повторну мобілізацію.

t.me/kirilo_budanov_gur

Війна в Україні недалеко відійшла від 70-ї хвилини матчу. Так очільник ГУР Кирило Буданов оцінив війну у футбольній аналогії на випускному Київської школи економіки. Про це повідомив Forbes Ukraine. Також Буданов сказав, що війна точно закінчиться, це закономірний процес.

- Після цього перед нами постануть інші завдання, не менш важливі та не менш складні. Так завжди буває, коли нація вирішує йти власним непростим шляхом. Будь-який рух вперед зустрічає опір. Тож коли ви відчуваєте опір, коли вам складно, ви все робите правильно, – заявив він.

Говорячи про мобілізацію в Росії, Буданов сказав, що проблеми з людським ресурсом у РФ почалися близько трьох місяців тому. 

- Цей момент не усім відомий. До цього в Росії з мобілізацією не було жодних проблем. На початку повномасштабної війни ворог оголосив часткову мобілізацію. Далі почали пропонувати людям великі суми грошей. Але у такий спосіб їм вдалося мобілізувати недостатньо. Всі інші йшли на війну із зон, добровольцями або зі строкової служби людей одразу переводили в контрактники, — зазначив він.

Коментуючи наступ Росії, Буданов сказав, що він затягнувся та піде на спад за півтора-два місяці. За словами Буданова, практика десятирічної війни показує, що наступальний потенціал "будь-яка сторона понад два місяці не витягує". Наступальні операції агресора наближаються до трьох місяців, тому далі буде деякий спад.

- Але ми знаємо, що після спаду і невеликого затишшя будуть нові спроби ворога наступати. І ми до цього готуємось, — зазначив він.

Подальша ситуація буде залежати й від української сторони. 

- Чи ми просто будемо сидіти й чекати, пройде чотири-п’ять місяців, і все знову повториться. Чи будемо діяти на випередження, — сказав він.

За словами Буданова, українська розвідка заздалегідь знала, що керівник "Вагнера" Євген Пригожин готує бунт. Він міг взяти Кремль, але Лукашенко його переконав цього не робити.

- Про те, що відбудеться цей військовий заколот, нам було відомо за пів року. На жаль ,зараз уже не спостерігаємо подібні пориви. Якщо говорити про виступи етнічних груп — для цього потрібен лідер на місці. Якщо є гарний лідер, співпрацює з нами, тоді він набуває спроможності, і можна про щось говорити. Саме по собі нічого ніколи не відбувається, бунт вагнерівців готувався дуже заздалегідь, — сказав він.

Також Буданов визнав, що потік добровольців в Україні  катастрофічно зменшується. Росія розуміє — якщо продовжиться затяжна війна, то не пізніше ніж влітку 2025 року, Росія зіткнеться з дилемою: або зупиняти це все, або оголошувати повторну масштабну мобілізацію.