Посол України написав меру італійської столиці через повернення Нетребко до Римської опери

“Не применшуючи мистецького таланту Нетребко, ми вважаємо, що… це є образою українського народу”.

facebook.com/annanetrebko

Посол України в Італії надіслав листа меру Рима через запланований виступ Ганни Нетребко в Римському оперному театрі. Про це 6 серпня повідомило посольство України в Італії.

- Лист Посла України в Італійській Республіці Ярослава Мельника меру Риму шановному Роберто Гуальтьєрі та директору Римського оперного театру Франческо Джамброне, — йдеться у фейсбуці посольства.

"Інтерфакс-Україна" опублікував переклад листа. У ньому посол України в Італії Ярослав Мельник закликав скасувати виступ російської оперної співачки, оскільки це є образою українського народу.

- Ми дізналися про відродження опери "Тоска" з Ганною Нетребко, заплановане Римським оперним театром на березень 2025 року, і просимо вас переглянути своє рішення. Ми вважаємо цей вибір дуже проблематичним і недоречним з огляду на колишні відносини Нетребко з режимом Путіна та її сумнівну позицію в минулому й під час нинішнього російського вторгнення до України, — йдеться в листі.

Мельник додав, що оперна співачка постійно заявляє, що є поза політикою, проте вона ніколи не приховувала своєї підтримки Путіна, а 2012 року її ім'я з'явилося у списку тих, що підтримує обрання Путіна. Крім того, в інтерв'ю Die Zeit 2022 року Ганна Нетребко заявила, що не може критикувати Путіна під час вторгнення у 2022 році, тому що він усе ще президент Росії, а вона все ще громадянка Росії. Особливо обурливо, що Нетребко виступила в Донецькій опері 2014 року, коли українське місто вже було окуповане росіянами.

- Ще раніше, 9 травня 2010 року, Нетребко надягла футболку, прикрашену словами "На Берлін!" (девіз радянської Червоної армії у битві за Берлін у 1945 році) і чорно-помаранчевою георгіївською стрічкою, невіддільним символом сучасного кремлівського мілітаризму, — йдеться у  листі.

Посол додав, що 30 березня 2022 року, більш ніж через місяць після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, Нетребко з великою невпевненістю й обережністю оприлюднила не надто щиру заяву проти війни в Україні, не назвавши безпосередньо агресора.

- Не применшуючи мистецького таланту Нетребко, ми вважаємо, що її участь у такій важливій для італійської опери й культури події, яка, безсумнівно, матиме значний міжнародний резонанс, є образою... українського народу, зокрема тисяч наших співгромадян, і тих, хто багато років жив в Італії, і біженців, які знайшли прихисток в Італії після повномасштабного російського вторгнення до України, — заявив він.

Ярослав Мельник додав, що мовчання російських діячів культури сприяє агресії, а Росія використовує культуру в пропагандистських цілях.

- Тепер культура також є ключовим інструментом у гібридній війні Росії. Наприклад, директор Ермітажу в Санкт-Петербурзі Михайло Піотровський в інтерв'ю "Российской газете" зазначив, що для Росії її культурний експорт важливіший за імпорт, назвавши російські культурні заходи за кордоном "спецоперацією" культурного фронту, культурним наступом, — зазначив посол.