На Закарпатті боєць ЗСУ через суд домігся виплати "бойових"

Військовослужбовцю не нарахували винагороду за чотири місяці служби на фронті.

REUTERS

Закарпатський окружний адміністративний суд зобов'язав військову частину виплатити військовослужбовцю надбавку за чотири місяці служби, які він перебував на полі бою. Бездіяльність відомства суддя визнав протиправним. Про це пише Sud.

Військовослужбовець звернувся до суду через невиплату додаткової винагороди у розмірі 100 тис. грн щомісяця за час, проведений у зоні бойових дій. Позивач повідомив, що з березня 2022 року він служить у Державній прикордонній службі в одній із військових частин. Протягом чотирьох місяців – серпень, вересень, листопад 2022 року та січень 2023 року – він брав участь у стримуванні збройної агресії РФ у Сумській області, що підтверджується довідкою. Проте військова частина не виплатила йому додаткової винагороди.

У відповіді на позов представник військової частини заявив, що позов необґрунтований, оскільки частина не має документів, які підтверджують участь позивача у бойових діях у зазначені періоди, і що Сумська область не включена до районів ведення бойових дій. Суддя зазначив, що накази адміністрації Держприкордонслужби підтверджують, що Сумська область входить до районів ведення бойових дій.

- Суд наголошує, що недотримання органами Держприкордонслужби наказів № 392-АГ та № 628/0/81-22 щодо обміну інформацією про участь військовослужбовця у бойових діях або виконання заходів з національної безпеки і оборони не повинно негативно позначатися на військовослужбовці, а отже, не може впливати на його право на отримання додаткової винагороди, - йдеться у рішенні.

Суд ухвалив, що відповідач незаконно не видав наказ про призначення та нарахування позивачеві додаткової винагороди за зазначені місяці. Військову частину зобов'язали здійснити відповідні виплати. Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку.