Грошові виплати, нагороди та звання: чим потішать українців у День Незалежності

Цього року - як і минулого, і позаминулого - у головне свято країни сім'ї ветеранів і захисників отримають грошові виплати.

Alexey Furman/Getty Images

До Дня Незалежності кілька категорій українців отримають грошові виплати, пенсіонери – збільшення пенсій, а військовослужбовці – звання та нагороди. Коротко про - пояснює, кому чекати приємних новин до свята.

Як і минулого року

Виплата грошей до головного державного свята України – це не просто щедрість влади, а законодавчо закріплена акція відповідно до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертв нацистських переслідувань», а також постанови Кабміну «Деякі питання соціального захисту осіб, що мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, ветеранів війни та осіб, які працюють у спеціальних умовах».

Як отримати виплати:

Кому скільки грошей

Також доплати отримають особи з інвалідністю внаслідок війни та колишні малолітні (яким на момент ув'язнення не виповнилося 14 років) в'язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнані особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового травматизму та з інших причин:

Сім'ям героїв – винагорода

Окрім цього, керівництво міст та територіальних громад можуть встановлювати свої доплати до Дня Незалежності України окремим категоріям громадян. Наприклад, у Вінниці виплатять матеріальну грошову допомогу сім'ям загиблих героїв України. Нагадаємо, що з 1 липня виплачується одноразова грошова винагорода особам, яким присвоєно звання Герой України за вчинення видатного героїчного вчинку, або членам їхніх сімей. За інформацією Пенсійного фонду України, право на таку винагороду мають:

До членів сім'ї, які мають право на одноразову грошову винагороду, належать чоловік/дружина, діти, батьки. Винагорода виплачується у 50-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року, у якому надано звання Герой України (151 400 грн).

Доплатять пенсіонерам

Не зовсім до Дня Незалежності України, але також у серпні деякі пенсіонери отримають надбавки до пенсії за віком. Доплати призначають тим, кому вже виповнилося 70 років та у кого виплати у сумі не перевищують 10 340,35 грн. Пенсіонерам від 70 до 74 років додадуть до пенсії 300 грн, від 75 до 79 років – 456 грн, 80 років і більше – 570 грн.

Нагородження найкращих

Традиційно у День Незалежності України 24 серпня відбудеться нагородження військовослужбовців, у тому числі посмертно. Свої заслужені нагороди, як і минулого року, отримають визначні волонтери, журналісти, спортсмени та представники інших професій, які зробили вагомий внесок у розвиток України, її перемоги та досягнення.