У Чехії суд засудив до 7 років в'язниці мародера, який грабував мешканців Бучі та Ірпеня

Іноземець добровільно вступив до лав ЗСУ.

REUTERS

Чеський суд визнав 27-річного добровольця Філіпа Сімана винним у мародерстві. Йому призначили сім років позбавлення волі. Про це пише "České новини".

Сіман воював на боці України й також був звинувачений у службі в іноземних збройних силах без дозволу чеського президента. Однак суд виправдав його за цим звинуваченням з огляду на те, що президент і прем'єр-міністр заявили про безкарність чеських добровольців, які приєдналися до Сил оборони України. Голова сенату міського суду Праги Хана Крестінова зазначила, що в умовах офіційної підтримки України Чехією такий підхід справедливий стосовно громадян країни.

Як зазначено у повідомленні, Сіман прибув до України у березні 2022 року, пройшов базову підготовку та був направлений разом з іншими добровольцями до Ірпені та Бучі у Київській області. Йому доручили патрулювання окопів та проведення зачисток. Його звинувачують у тому, що під час виконання наказів та у вільний час він присвоював речі як цивільних осіб, так і загиблих солдатів, включаючи обручки, зливки золота та срібла, а також готівку. У квітні 2022-го Сіман був затриманий українськими військовими, а потім повернувся до Чехії.

Сіман стверджував, що бійці базувалися у покинутих будинках і використовували підручні засоби, а знайдені цінності передавали до штабу. Він також запевнив, що обручку отримав від керівництва, а срібні зливки йому дозволили залишити. Золотий злиток лише сфотографував на телефон. За чеським Кримінальним кодексом мародерство карається позбавленням волі на строк від восьми до двадцяти років. Прокурор Чехії зазначив, що вирок Сіману став першим випадком покарання за мародерство, яке було скоєно під час війни Росії проти України.