Полковник запасу ЗСУ Петро Черник: Найближчим часом змін на фронті не варто очікувати

Експерт, який повернувся із зони бойових дій, розповів своє бачення того, що відбувається там.

armyinform.com.ua

Останнім часом фіксується ускладнення ситуації на фронті. Росіяни тиснуть на наші Сили оборони на декількох напрямках. Причому вони мають перевагу в живій силі та техніці. Українські воїни їх стримують, але це дається великими зусиллями. Чого очікувати найближчим часом на фронті – Коротко про розповів військовий експерт та полковник запасу ЗСУ Петро Черник, який буквально днями повернувся з театру бойових дій. 

Ми шануємо життя нашого солдата, а в них солдати - м'ясо

- Чого очікувати в серпні на фронті? Що буде з Вовчанськом, Часовим Яром, Торецьким, Покровським?

- Найближчим часом кардинальних змін очікувати не варто. Все, як  відбувається, так буде і надалі відбуватися. Завдання росіян - захоплювати території, наше завдання - не допустити цього. На жаль, більше прогнозувати зараз важко. Поки що ми тримаємо лінію оборони, і противник не реалізовує своєї стратегічної концепції по захопленню наших територій.

- Але ми хоча і повільно, але все-таки частково віддаємо їх. Залишили Кринки на Херсонщині, декілька пунктів на Донбасі. Чому так відбувається, немає техніки чи людей?

- Тому що зброї недостатньо. Але й у противника закривається вікно можливостей. Кремль за останні пів року декілька разів давав сигнал, що готовий до переговорного процесу. А до цього - абсолютно логічно з його боку відрізати якомога більше територій. Тому що головну концепцію вони озвучили дуже чітко і дуже зрозуміло. Їх геополітична реальність така – ті  території, які вони захоплять, будуть їхні. І з такими позиціями росіяни виходять на переговори. Чи переговори будуть? 100% - що будуть. Чому? Тому що вже пройшов перший "Саміт миру" у Швейцарії, потім ціла низка вояжів нашого міністра закордонних справ Кулеби в Китай, в Америку, нескінченні декларації, починаючи від Байдена до Путіна, що треба щось робити.

- New York Times пише, що в Україні щомісяця мобілізують 30 тисяч чоловік. Це 5-7 бригад в середньому. Чому вони не можуть змінити ситуацію на фронті?

- Тому що противник чисельно більший за нас. Ну як орду викошувати? Ворог переважає нас також і по артилерії у кілька разів. І є ще один фундаментальний момент. Ми шануємо життя нашого солдата, вони свого - ні. В них солдати - м'ясо. На одній із ділянок фронту був випадок, що за добу росіяни втратили 25 загиблих а ми – лише одного. Ось таке співвідношення і таке відношення до життя бійців!

Нинішня війна - це як би порівняти солдата із сучасним карабіном "Ремінгтон 700", проти якого йде неандерталець із сокирою. Але цих неандертальців на такого одного воїна з "Ремінгтоном" йде 7, 8, 9, 10, а почасти і 20 чоловік. 

10 машин F-16 у нас вже є, але це дуже мало

- І що робити в такому разі?

- Битися, хіба в нас є інші варіанти? Зброї треба якнайбільше, ми тисячу разів це питання обговорювали. І це питання лежить виключно у площині наших західних партнерів.

- Яка є перспектива перехопити ініціативу? Чи ми будемо активно захищатися до кінця року?

- Це залежить від того, скільки буде нової зброї. Потрібно багато F-16 з великим ракетобомбовим навантаженням. 10 машин у нас вже є, але це дуже мало. Наведу такий конкретний історичний приклад. Відома операція американців «Буря в пустелі» в Перській затоці. У фінальній фазі цієї війни в січні-лютому 1991 року союзники мали на озброєнні 1700 (!) літаків. І за 37 днів, коли тривала фінальна фаза, вони здійснили 100 тисяч літаковильотів. А теперішня російська армія, навіть добре пошарпана, потужніша за армію Саддама Хусейна.

- Зараз спостерігається загострення на Ближньому Сході між Ізраїлем, ХАМАСом, Іраном. Американці швидко кинулись перекидати туди свої літаки, сили. Чому вони нас так активно не захищають?

- Елементарно просто. Путін шантажує Захід ядерною зброєю. Ніхто не знає, де буде точка неповернення. І він цим лякає. Це не казка.

- А чому вони вірять в цей шантаж?

- А хто знає, чи загине 10 мільйонів у Нью-Йорку чи не загине? Жоден диктатор поки що не погрожував спалити світ у ядерній катастрофі. Путін -  перший.

Росіяни також зараз не мають ресурсів для повномасштабного наступу

- Ми отримали першу партію літаків F-16, як, на ваш погляд, вони вплинуть на ситуацію?

- Чудово вплинуть. F-16 може брати на борт шість ракет AIM-120 AMRAAM. Дальність заведення ударів до 180 кілометрів. Тобто це вже ми маємо дуже хороший зенітно-ракетний комплекс. Один літак може збити як мінімум шість крилатих ракет. Шість літаків - 36 крилатих ракет «мінус». Якщо врахувати, що російська ракета Х-101 коштує 20 мільйонів доларів, то це дуже серйозне посилення. Плюс літак має потужну шестиствольну гармату М61А1 на п'ятсот снарядів за системою Гатлінга. Тому і «Шахеди» - приречені.

- Тобто це буде не фронтова авіація, а посилення системи ПВО?

- F-16 має ціллю перехоплення крилатих ракет. Просто вийшла дуже влучна машина, і потім її розвивали до винищувача, штурмовика і в бомбардувальника. А базово він задумувався як перехоплювач крилатих ракет.

- В Американському інституті вивчення війни дійшли висновку, що росіяни зараз не мають а ні сил, а ні ресурсів для повного масштабного наступу.

- Так, не мають. Я підтримую цей прогноз. Бо якби мали, то з квітня, коли вони просто колосально тиснуть, вони б уже досягли чогось більшого, ніж кілька кілометрів просування. Зате ми установили унікальний рекорд червня – нами знищено більше півтори тисячі їхніх артустановок. 

Ми можемо використовувати 7-8 тисяч снарядів на добу

- Як у нас зараз, як раніше говорили, зі снарядним голодом?

- Якщо умовно рік тому для нас використання 5 тисяч снарядів на добу було фантастикою, то зараз виходимо до 7-8 тисяч на добу. "Чеська ініціатива" дає 50-80 тисяч снарядів на місяць. Це доволі багато. 

- Поясніть таку цікаву ситуацію. Як невелика Північна Корея дала Росії п’ять мільйонів снарядів за місяць, а багата Європа не може для нас знайти мільйон снарядів вже пів року?

- Тому що вони озброювались з 1953 року і клепають свій величезний воєнний потенціал до сих пір. Це очевидні речі. А Захід виявився не готовий до такої війни. Бо диктаторські режими більш готові до війни, ніж демократії.   

- Ви щойно приїхали з фронту, який настрій у наших бійців там?

- Адекватний. Але нашим воїнам потрібно допомагати. Донатити, донатити і ще раз донатити. В першу чергу - на дрони. Дронинг – це філософія нашого успіху на фронті.