"Чорний понеділок" на світових фондових ринках: чим це загрожує світу та Україні

Фондові ринки падають, біткоїн обвалився, економісти пророкують нову кризу.

REUTERS

Схоже, 5 серпня 2024 року світ пережив ще один « чорний понеділок ». 5 серпня фондові ринки практично в усьому світі показали стрімке падіння. А найскладніша ситуація спостерігалася в Японії, де стався найбільший обвал із 1987 року.

Що стало каталізатором для обвалення ринків, чи чекає на світ чергова фінансова криза і чим усе це загрожує Україні?

Обвал азіатських ринків

У понеділок, 5 серпня, японські акції впали на початку торгової сесії, що призвело до зниження індексу Nikkei 225 майже на 13%. Це стало наймасштабнішим внутрішньоденним падінням в історії. Індекс Topix Японії знизився на 11%, знищивши весь приріст протягом року. Паніка на ринку тривала до обіду, після чого торги ф'ючерсами на Topix та Nikkei були припинені. Після того як турецький індекс BIST 100 знизився на 6,72%, про припинення торгів оголосила і стамбульська фондова біржа.

Обвал у Японії позначився на інших азіатських ринках. Основний індекс Kospi Південної Кореї вранці впав на 4%, австралійський індекс S&P/ASX 200 – на 3%, основний індекс фондового ринку Тайваню – більш ніж на 6%. Пізніше стало відомо, що гонконгський Hang Seng втратив 1,8% і досяг мінімуму за 19 місяців.

Як пояснюють аналітики, довіра інвесторів до японського фондового ринку знизилася через зростання курсу єни, посилення грошово-кредитної політики та погіршення економічних показників у США - у п'ятницю, 2 серпня, були оприлюднені досить слабкі дані щодо зайнятості в США - безробіття зросло на 0,2% за місяць. Експерти деякий час розмірковували, чи можна вважати п'ятничні дані щодо зайнятості статистичною помилкою чи все ж таки США стоять на краю прірви. Очевидно, більшість схилилися до останнього варіанту.

Водночас, зазначають аналітики, у таких ситуаціях спрацьовує ланцюгова реакція. Як тільки ситуація розгортається (причому і на зростанні, і на падінні), підключитися може що завгодно – від криптовалюти до ІІ. Включається безліч факторів, на які до «розвороту» взагалі ніхто не звертав уваги.

Біткоїн теж звалився

Глобальна турбулентність ковзанкою пройшлася ринком криптовалют. Вранці 5 серпня курс біткоїну впав нижче за $50 тисяч, показавши рекордне падіння з 2021 року. Таким чином, лише за 24 години падіння склало 18%.

Портал «Мінфін» нагадує, що ще 2 серпня біткоїн торгувався по $65 тис. Курс почав різко падати в неділю, 4 серпня. Ethereum просів ще більше, за добу втративши в ціні майже чверть, а за тиждень – третину. Експерти порталу бачать прямий зв'язок між падінням біткоїну та рішенням ФРС про процентну ставку. 31 липня Федеральна резервна система США залишила ставки на рівні 5,25-5,5%, що є максимальними значеннями за останні 23 роки. У той же час, банки Уолл-стріт практично одностайно вважають, що ФРС потрібно знизити ставки на 0,5%.

Обвал торкнувся також акцій технологічних компаній. Акції Apple, Meta, Tesla впали на 10%, Microsoft – на 9%, Alphabet – на 9,6%, Amazon – на 9,3%. Масла у вогонь активно підливають соцмережі та ЗМІ, повідомляючи, що інвестори, стурбовані станом американської економіки, масово розпродують акції.

На тлі цієї істерики висловився Дональд Трамп. Він звинуватив чинного президента Джо Байдена та кандидата від демократів Камалу Харріс у падінні фондових ринків.

«На фондових ринках обвал. А я вам казав! Камала нічого не розуміє. Байден міцно спить. У всьому винне некомпетентне керівництво США», - написав Трамп у соцмережах.

А криза буде?

Заява аналітиків з Уолл-стріт про збільшення ймовірності того, що США, найбільша економіка світу, увійдуть у рецесію, викликала гучні заголовки у світових ЗМІ: світ чекає на кризу, аналогічну кризі 2008 року. Але чи це так насправді?

Скажімо, що далеко не всі аналітики вважають, що ринок акцій подає сигнали економічної катастрофи. Побоювання щодо рецесії в США збільшили шанси на додаткові скорочення ставок з боку ФРС.

– Динаміка фондових індексів та акцій традиційно є випереджаючим індикатором криз та економічних проблем, – вважає фінансовий аналітик Андрій Шевчишин. – Те, що відбувається сьогодні на ринках, справді викликає «велике занепокоєння» – паніка та ірраціональні продажі охопили майже всі групи активів. Проте з початку року американські фондові індекси досі у плюсах. Щоб говорити про кризу, ми повинні побачити продовження падіння не на один день і навіть місяць. Це має бути зміна парадигми. Поки що я не готовий сказати, що вона настала.

До того ж, додав Шевчишин у розмові з Коротко про, сама корекція є здоровою поведінкою ринку. Щоправда, не така значна корекція, проте...

Аналітик Данило Монін взагалі вважає, що падіння фондових ринків 5 серпня є частиною якоїсь великої гри.

– Думаю, що хтось вирішив розіграти «світову кризу», коли США показали зростання у другому кварталі 2024 року +2,8%, – зазначив аналітик у коментарі Коротко про. - Схильний припускати, що це радше централізована фінансова операція, метою якої є обвалити ринки та на мінімумі скупити акції.

Щодо впливу на Україну, то, зазначають експерти, це насамперед зниження цін на український експорт (а він і так знаходиться на дуже низьких рівнях). Крім того, країну може очікувати зрізання лімітів на інвестиції або зупинення планових інвестицій в Україну.

- А взагалі Україна знаходиться поза відкритими вільними ринками капіталу, тому прямий вплив на нашу країну буде мінімальним, - підсумував Андрій Шевчишин. - А з урахуванням валютних обмежень від Нацбанку – тим паче.