Найближчими роками в Україні очікують землетрус у 7-7,5 бала, — геофізик

Така сейсмічна подія становить небезпеку для України, зазначив вчений Володимир Шляховий.

Image by Angelo Giordano from Pixabay

Найближчими роками в Україні очікують землетрус у 7-7,5 бала, який має статись в сейсмоактивній зоні Вранча. Така сейсмічна подія становить небезпеку для України. Про це повідомило Суспільне з посилання на інтерв'ю геофізика Володимира Шляхового.

Зона Вранча — сейсмоактивна зона, що розташована на ділянці стикування Південних (Румунія) та Східних (Українських) Карпат у жудці (повіті) Вранча, Румунія.

У визначенні точних причин землетрусів має бути зацікавлена, у першу черга, місцева влада, вважає сейсмолог. Оскільки їхня наукова установа без додаткового фінансування не зможе зробити точні висновки.

- Без нормальних ґрунтовних досліджень зробити висновки вченим складно. У цьому має бути зацікавлена місцева влада. Ми працюємо на ентузіазмі переважно. Раніше у нас дослідження проводила група у 12 людей - у мене були, а тепер одна чи дві людини, — говорить Володимир Шляховий.

Такі дослідження не коштуватимуть надто дорого, необхідна апаратура вже є, потрібні тільки фахівці, пояснює науковець.

Вчений прогнозує збільшення кількості землетрусів зокрема у Полтавській області. За останні 14 років на Полтавщині сталося 15 землетрусів. Найбільший з них – 3 лютого 2015 року поблизу Гадяча (епіцентр на Сумщині). Тоді за школою Ріхтера землетрус оцінили у магнітуду 4,7-4,8.

За словами геофізика, причин сейсмічної активності в області може бути кілька. У земних надрах  напруження і тиск є завжди, і якщо додаткові якісь збурення є і впливи, то може статися і землетрус. Більшість землетрусів на Полтавщині сталися на глибині від 5 до 11 кілометрів. Механізм подій цих землетрусів однотипний. Тобто причина завжди одна і та ж. 

Землетруси переважно відбуваються по лінії Перещепине – Карлівка – Зачепилівка. Більшість із 15 землетрусів сталася саме там. Учені Полтавської гравіметричної обсерваторії вивчають кілька можливих варіантів, що могли спричинити такі рухи земної кори.

- Ймовірність впливу нафто-газового видобутку теж є. Хоча так глибоко свердловини не копають, але виключати це не можна. Також ми звернули увагу, що кількість землетрусів у Афганістані і Ірані збільшилась з початком військових конфліктів на цих землях, – говорить Володимир Шляховий.