Несподівана Олімпіада: вагітні фехтувальниці, муза Маска, що стріляє, та жертви Сени

Чим, крім спортивних досягнень, дивували публіку Ігри в Парижі.

REUTERS

Нинішня Олімпіада в Парижі запам'ятається не лише феєричною та резонансною церемонією відкриття, а й різними інтригуючими моментами, без яких навряд чи обходяться заходи такого масштабу. Світ обговорює турецького стрільця-очкарика, який безпристрасно стріляв по мішенях, не виймаючи лівої руки з кишені. Сперечається щодо трансгендерних боксерів: були чи ні. Коротко про – про інші захоплюючі моменти Олімпійських ігор у Парижі.

"Ах ти, Сено, що ж ти, підла, наробила"

Як показало життя, очистити за два тижні річку, в яку понад сто років зливали всі відходи, завдання скоріше з нездійсненних. І майже півтора мільйона євро, вкинутні на очищення Сени перед олімпійськими запливами, схоже, не врятували ситуацію. Спортсменів нудило вже під час запливів. Так, канадському тріатлоністу 29-річному Тайлеру Миславчуку стало погано настільки, що його вирвало у прямому ефірі телебачення. Він потім зізнався, що це відбувалося з ним щонайменше десять разів. Винуватцем назвав воду із Сени.

Французьку тріатлоністку Кассандру Богран «прополоскало» на початку гонки в Сені, але спортсменка сказала, що це через хвилювання. Попереду на неї чекав заплив на 1500 метрів, велогонка на 40 км і забіг на 10 км. «Золото» Богран здобула, а на води Сени грішити не стала.

А тріатлоністка з Казахстану Катерина Шабаліна поскаржилася, що під час запливу її вдарили по голові, і вона наковталась річковою водою. Протягом усього запливу її нудило, а остаточно вирвало на першому колі вже велосипедного етапу, та так, що їй довелося зійти з дистанції.

Жінка "з поглядом вбивці"

Якщо стрілець із Туреччини Юсуф Дікеч прославився як чоловік-«кілер», то кореянка Кім Е Джі – як «дама з поглядом убивці». Коли Кім стріляла із пневматичного пістолета на 10 метрів і виграла «срібло», на її обличчі не здригнувся жодний м'яз. Образ спортсменки також викликав асоціацію з фільмами про шпигунів, її навіть називають «кілером із аніме».

Крижаний спокій Кім на тлі хвилювання глядачів і ажіотажу чарівним чином контрастував із іграшковим плюшевим слоником, що висів у неї на поясі. Талісман їй подарувала маленька донька. І шанувальники кореянки вже почали малювати фан-арти та меми суворої «дами з поглядом убивці» і з іграшкою на поясі. Та що там, навіть Ілон Маск не пройшов повз, написавши в соцмережі Х: «Вона має знятися в бойовику. Акторська гра не потрібна!»

"Нас було троє на п'єдесталі"

Ще одна спортсменка - 26-річна фехтувальниця з Єгипту Нада Хафез, яка в 1/8 фіналу жіночих індивідуальних змагань була переможена південнокорейською суперницею, після цього опублікувала в Instagram шокуюче одкровення: вона виступала на Олімпіаді будучи на сьомому місяці вагітності.

«Те, що вам здається двома гравцями на п'єдесталі, насправді було трьома! Це були я, моя суперниця і мій малюк, що ще не з'явився на світ! - зізналася Хафез. - «Американські гірки» вагітності самі по собі важкі, необхідність боротися за збереження балансу між життям та спортом була, але це того вартувало».

Шоковані шанувальники підтримували єгиптянку щосили, але таки зійшлися на думці, що так ризикувати було не можна, що Нада не мала права виступати на змаганнях такого масштабу, носячи під серцем дитину. Тренер єгипетської команди Вінсент Анстетт заявив, що нічого не знав про вагітність спортсменки до Олімпіади.

«Я бачив, як обручка зісковзнула»

Прапороносець збірної Італії, італійський стрибун у висоту 32-річний Джанмарко Тамбері втратив обручку в Сені під час церемонії відкриття.

Наступного дня він написав у Instagram покаяний пост для своєї дружини: мовляв, він бачив, як його обручка впала в Сену під час церемонії відкриття, але не зміг нічого зробити.

«Мені так шкода, моє кохання, мені так шкода, - написав Тамбері. - Я відчув, як вона зісковзнула, я бачив, як вона полетіла... Я стежив за нею поглядом, доки не побачив, як вона впала у човен. Був проблиск надії... Але, на жаль, відскок був не у тому напрямку».

Італієць не був би італійцем, якби не спробував знайти навіть у такій сумній ситуації романтичний відтінок. "Але якщо це справді сталося, я не міг би уявити собі найкраще місце. Обручка назавжди залишиться в руслі річки міста кохання, коли полетіла, поки я намагався підняти італійський триколор якомога вище під час церемонії відкриття найважливішої спортивної події у світі. Якби мені довелося вигадувати виправдання, я ніколи не був би таким винахідливим. Нехай це буде гарною ознакою повернутися додому з ще більшим золотом!"

Французькі богатирі проти азіатських самураїв

31 липня під час баскетбольного олімпійського матчу Франція – Японія на майданчику зійшлися найвищий та найнижчий баскетболісти Ігор-2024: Віктор Вембаньяма (224 см) та Юкі Тогасі (168 см). Їхня різниця в зрості становить 56 см. Ця «зустріч» викликала масу добродушних відгуків у Мережі, коментарів та мемів, які зводяться до одного: на Олімпійських іграх будь-хто може стати чемпіоном завдяки не лише росту, а й умінням. Так, Франція виявилася сильнішою, але й Японія не осоромила прапора, давши гідну відсіч своїм високим суперникам.

Ще більш показовим став поєдинок дзюдоїстів у командних змаганнях. Легенда Франції, 145-кілограмовий Тедді Рінер (зріст 205 см) зустрівся зі спортсменом із Південної Кореї Лі Ен Хваном, який виступає у категорії до 81 кг. Протистояння тривало всього 60 секунд. «Всього» - це для глядачів, а уявіть, чого вартувао Хвану протриматися цей час? Юркий кореєць робив усе, що міг, але міць досвідченого француза таки виявилася сильнішою. І навіть із урахуванням того, що Рінер у Франції - визнаний кумир, трибуни як могли підтримували у цій сутичці корейця! І, до речі, він без медалі все ж таки не залишився. У своїй ваговій категорії Хван узяв бронзу. Все-таки спорт любить сміливих.