В Україні зареєстрували три випадки FLiRT — нового субваріанта коронавірусу Omicron

Два випадки виявили минулого тижня у Києві та ще один — в Івано-Франківській області. 

Зображення Leo із сайту Pixabay

Минулого тижня в Україні зареєстрували три випадки FLiRT — нового субваріанта коронавірусу Omicron. Про це 5 серпня повідомило Міністерство охорони здоров’я України.

- Три випадки субваріанта коронавірусу FLiRT виявили минулого тижня: два у Києві та один - в Івано-Франківській області. Захворіли дві жінки та чоловік старше 60 років, — розповів заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Через специфічні мутації в білку-шипі штам FLiRT краще зв’язується з клітинами та уникає імунної відповіді. Тобто швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби, пояснили в МОЗ.

Всесвітня організація охорони здоров'я поки що не надала специфічної оцінки щодо небезпеки FLiRT, однак зазначила, що він потребує моніторингу на рівні кожної країни. 

- Наявні дослідження показують, що поточні вакцини, зокрема бустери, залишаються ефективними для захисту від важких форм COVID-19, хоча й не можуть повністю запобігти зараженню новим штамом, — додали в МОЗ.

Вакцинуватися проти коронавірусу в Україні можна в пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря, нагадали в МОЗ. Медики використовують омікрон-специфічні вакцини Pfizer для дорослих і дітей. Інформацію про найближчий пункт вакцинації, адреси пунктів та графік роботи можна отримати, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.