У Міноборони розповіли, як розпізнати фейкові застосунки "Резерв+"

У відомстві закликали українців бути обережними.

Коротко про

Міністерство оборони України виявило вже три підробки веб-застосунку "Резерв+". Як пише "Укрінформ", про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» заявила заступниця міністра оборони України з питань цифрових трансформацій Катерина Черногоренко.

- Центр реагування на кіберінциденти Міністерства оборони виявив три підробні веб-застосунки "Резерв+". Сайти були виявлені на етапі створення, розсилка ще не почалася. Ми встигли вчасно, - запевнила Черногоренко.

Вона додала, що спеціалісти відомства, виявивши загрозу, «дуже оперативно вирішили повідомити про неї наших громадян, щоб люди не втрачали пильність і знали, як розпізнати цю підробку».

Головна ознака підробного сайту, наголосила Черногоренко, - веб-адреса, яка схожа на реальну, але з невеликими відмінностями.

- Користувачам насамперед варто звернути увагу на адресний рядок. "Резерв+" завантажується за офіційним посиланням з ім'ям mod.gov.ua. Там є лінк на застосунок в App store і Google play market. І ми наполегливо радимо не переходити за посиланнями, що імітують цю назву, але закінчуються на інші додаткові імена типу top, websate, org тощо. При завантаженні застосунку просимо перевіряти, що розробником є саме Міністерство оборони України, - додала заступниця міністра оборони з питань цифрових трансформацій.

За її словами,  псевдосайти створюються для збирання  персональних даних українських військовозобов'язаних і їхнього використання для можливих атак або в інформаційно-психологічних операціях ворога.

Станом на тепер це декілька склонованих сайтів, які ще масово не розсилались.