Володимир Зеленський підтвердив, що перші F-16 прибули в Україну (оновлено)

У День Повітряних сил ЗСУ президент сказав, що “хлопці вже почали їх використовувати”.

president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підтвердив, що перші F-16 прибули в Україну. Про літаки він сказав під час свого виступу з нагоди Дня Повітряних сил ЗСУ. Винищувачі F-16, МіГ-29 та Су-27 пролетіли в небі під час церемонії привітання воїнів, повідомив Офіс президента.

- F-16 в Україні. Ми забезпечили це. Я пишаюсь усіма нашими хлопцями, які якісно опановують ці літаки і вже почали їх використовувати для нашої держави. Я дякую нашій команді за цей результат. Я дякую всім партнерам, які справді дієво допомагають із F-16, і першим державам, які акцептували наш запит про надання літаків – Данія, Нідерланди, Сполучені Штати, – і всі наші партнери – ми цінуємо вашу підтримку! - сказав Зеленський.

За словами президента, настав новий етап у розвитку Повітряних сил Збройних сил України.

- Ми багато зробили для того, щоб українські Повітряні сили перейшли на новий стандарт авіації – на західну бойову авіацію. Від початку цієї війни ми говорили з партнерами про те, що необхідно закрити українське небо від російських ракет і літаків. Ми провели сотні зустрічей та перемовин, щоб зміцнити можливості нашої авіації, нашої ППО, наших Сил оборони. Ми часто чули у відповідь слово «неможливо», але все ж ми зробили можливим те, що було нашою амбіцією, нашою оборонною потребою, а тепер це – реальність у нашому небі, - зазначив він.

Володимир Зеленський наголосив, що кількості літаків F-16 та навчених пілотів поки що недостатньо. Україна очікує на додаткові винищувачі від країн-партнерів, а наші пілоти й інженери продовжують проходити відповідні навчання та тренування.

Президент також зауважив, що слід працювати над тим, щоб країни-сусіди збивали російські ракети, які летять у їхньому напрямку. Глава держави доручив українським дипломатам підготувати з Північноатлантичним альянсом зустріч у форматі Ради Україна – НАТО для обговорення цього питання.

- Такої коаліції нам на сьогодні дуже не вистачає. Бо це велика відповідальність для однієї країни-сусіда – допомагати нам збивати ракети. Хоча я вважаю, що це, безумовно, треба було зробити давно. Я думаю, що є ще такий інструмент – щоб країни НАТО проговорили з Україною можливості такої невеличкої коаліції країн-сусідів, які будуть збивати ракети ворога, – резюмував він.

Зеленський відмовився розповідати, як саме будуть застосовувати F-16, повідомив РБК-Україна.

- Я не можу, вибачте. Я не можу сьогодні розкрити вам подробиці щодо місій. Я думаю, що ви побачите, можливо, не всі, але побачите результати. Ми вирішимо прокоментувати, чи це був результат з F-16, чи ні. Зараз не час для цього, не момент для цього. Я думаю, що це дуже небезпечно на сьогоднішній день, - сказав він під час спілкування з представниками ЗМІ.

Як пояснив президент, сьогодні потрібно вжити всіх заходів безпеки, які обговорювались з партнерами щодо використання F-16.

- Але так чи інакше, ці літаки в нашому небі, і офіційно ви бачите їх сьогодні. І це добре, що вони прийшли і ми можемо їх використовувати. Принаймні, на сьогоднішній день я можу сказати вам дуже відкрито, що ми можемо їх використовувати, - резюмував він.