Українські полярники заявили про "переслідування" - за ними гнався морський леопард

Учасники експедиції на Вернадському поділилися кумедним відео з "пригодами".

facebook.com/AntarcticCenter

Українські полярники з антарктичної станції "Академік Вернадський" показали відео, на якому морський леопард наздоганяє їхній човен під час недавнього виходу в океан. Ролик "переслідування" опублікував Національний Антарктичний науковий центр.

- Така увага тварини цікава, але не надто приємна. Морський леопард має гострі зуби, швидко пересувається у воді (до 40 км/год) і вважається одним із головних хижаків Антарктики. Він харчується не лише крилем чи рибою, а й пінгвінами та іншими тюленями, тому може наздогнати та прогризти човен, – повідомили полярники.

За їхніми словами, морський леопард досягає довжини 3-4 метри та важить 300-400 кілограмів. Вчені часто бачать морських леопардів у районі Вернадського, особливо біля острова Галіндез наприкінці антарктичного літа. Зараз вони починають полювати близько до берегів, де мешкають колонії пінгвінів, чекаючи недосвідчених пташенят. Після вдалого полювання, як і інші представники сімейства тюльонових, вони люблять відпочивати на крижинах.

– Коли полярники зрозуміли, що їх супроводжує морський леопард, вони одразу згорнули роботу в океані та повернулися до станції. Ймовірно, леопард сприйняв човен як вторгнення на свою територію і вирішив прогнати "чужинець", переслідуючи його до самого причалу, – розповіли полярники.

Через потепління акваторія навколо острова Галіндез останніми роками майже не замерзає, і пінгвіни не мігрують далеко на північ, залишаючись у районі "Вернадського" цілий рік. Тому взимку поруч із полярниками можуть залишатися і морські леопарди, які харчуються пінгвінами.