Жахіття у дитячому таборі, або незабутнє літо від одеського бізнесмена Олега Лопатько

instagram.com/startimecamp/

«Незабутнє» літо 2024 для понад 500 українських батьків та їх дітей влаштував в Іспаніі одеський підприємець, створивши «пʼятизірковий дитячій табір», який в реальності обернувся жахіттям, та мало не забрав життя дітей.

Отримавши гроші, табір не надав послуги взагалі або надав частково та ще із додатковою послугою – «із загрозою для життя та здоровʼя дітей». У свою чергу, замість обіцяних послуг Лопатько (Хороший) витрачає отримані кошти на кібератаки проти батьків, які скаржаться на його дії, та замовляє публікації в ЗМІ та телеграм-каналах з метою дискредитувати їх, прикриваючись заголовками накшталт «бізнес віджимають».

Батькам дітей незрозуміло, чому скандал навколо табору розгоряється, замість того, щоб завершитися вибаченнями та поверненням коштів. Так, бувають помилки, форс-мажори: не встигли, не змогли, не потягнули, помилилися. Але припускають, що саме так буває у випадку шахрайства у яких замішаний Лопатько (Хороший), і ще кажуть, що це його не перша шахрайська схема, ось наприклад: рішення приморського районного суду м. Одеси.

«Незрозуміло чому віцеконсул України у Малазі Крамаренко Світлана та Консул Украіни в Малазі Бас Ольга не відреагували належним чином на звернення десятків батьків, дітей, яких розселяли в хостелі зі сторонніми чоловіками, або в поліетиленові конструкції без води і туалету серед неба у небезпечну спеку +50, або на відстані за 40 хвилин від табору? Чому відмовляли викликати швидку, або забували дітей на кордонах, чому?» - каже мати Оксана, яка придбала путівку до табору для своєї 6-ти річної дитини.

З'ясувалося, що батьки, охоплені панікою, викликали поліцію, шукали книгу скарг, печатку, перекладачів, адвокатів та навіть створювали чати взаємодопомоги, поки власник відверто ігнорував їхні претензії. Батьки були дуже налякані за здоров’я та життя своїх дітей, і кажуть, якби не були поряд, це могло б закінчитись навіть смертю дітей, бо діти приїхали то табору на реабілітацію та деякі з них мали різні захворювання, що могли стати причиною негативних наслідків.

В той же час власник казав батькам в обличчя: «я хотів класти на ГУР, передавайте привіт Президенту, срати я хочу на Україну, мені закони не писані, моя дупа в теплі, я чудово почуваюсь в Іспанії».

Урешті-решт, єдиним, хто відреагував на ситуацію, став Омбудсмен Лубінець, до якого батьки почали масово звертатися з проханнями про захист дітей. Тепер вони змушені звертатися до прокуратури Гранади, Омбудсмана Андалусії та наймати іспанських адвокатів.

Адвокатський офіс Maks Snisar (Аліканте), де справу ведуть Сергій (адвокат 3891 колегії Жирони) та Макс (адвокат 1892 колегії Оріуели), підтверджує, що після вивчення умов утримання дітей у таборі, було підготовлено та подано офіційне звернення до правоохоронних органів Іспанії. У зверненні йдеться про неналежні умови організації дитячого дозвілля та необхідність негайного реагування. Враховуючи особливу увагу, яку в Іспанії приділяють захисту прав дітей, можливими наслідками розпочатого провадження може бути як анулювання адміністративних дозволів табору, так і притягнення відповідальних осіб до кримінальної відповідальності.

Сотні батьків заблоковані в месенджерах, кошти нікому не повернули, а шахраї, схоже, розпочали кампанію з дискредитації Посольства України в Мадриді, поширюючи неправдиву інформацію про нібито схвальний відгук щодо табору. З огляду на це, батьки дітей закликають МЗС звернути увагу на дії посольства України в Мадриді та вжити відповідних заходів.

«Чи має посольство повноваження перевіряти ліцензії, кваліфікацію персоналу, умови будівництва та санітарний стан дитячого табору? Або це завдання відповідних державних органів Іспанії? Запізніла реакція посольства, схоже, лише погіршила ситуацію, сприяючи поширенню неперевіреної інформації та відмові повертати кошти батькам. Як посольство могло допустити подальшу діяльність табору з такими порушеннями? Хіба не його обов'язок захищати права неповнолітніх українців в Іспанії, особливо коли дітей посеред ночі вивозили на вокзали та в аеропорти, даючи батькам лише 2 години на їх повернення? А що робити батькам, чиї діти отруїлися водою з кулерів і потребують лікування?» - всі ці питання наразі без відповіді, кажуть батьки дітей.

Також батьки додають, що багато дітей у таборі отруїлися та спіймали кишкову інфекцію, через яку блювали кілька годин поспіль. А медсестри у таборі не могли надати кваліфіковану допомогу, не мали у достатній кількості ліків для дітей, а викликати швидку відмовлялися, бо через це міг бути скандал і дівчину могли звільнити. А ситуація коли підлітки ридали, бо 6-річні братики та сестрички сидять в +50 в палатці без кондиціонеру - просто моторошна, та викликала багато негативних реакцій від батьків.

Батьки обурені й тим, що на територію табору вільний доступ, може будь-яка людина увійти, вкрасти, наприклад, особисті речі й навіть дитину. Також діти можуть вільно вийти на трасу і пішки пройти 10 км і ніхто із вожатих навіть слова не скаже. Окремо треба звернути увагу на будівництво, яке ведеться на території табору під час відпочинку дітей! А вожаті у свою чергу, пропонують вживати алкогольні напої на свої зміні, замість обіцяних speaking club. Також батьки обурені й тим, що за їх дітьми у душових кабінах підглядають чоловіки з будівництва, яке ведеться не території табору

У свою чергу, Оксана Лебедєва повідомила у соціальних мережах про атаку ботів на свій фонд, і це можна легко зрозуміти по акаунтам з яких розміщують коментарі та пишуть повідомлення.

«Після моїх публічних коментарів та розголосу ситуації стосовно жахливих умов у таборі, почалась чорна медіа кампанія у якій мене звинувачують у "віджиманні бізнесу" та використанні Омбудсмена з прав людини в Іспанії для досягнення цієї мети. Це неправда. Моя благодійна організація займається безкоштовною психологічною реабілітацією дітей, постраждалих від війни, з серпня 2022 року. Ми не конкуренти Star Time Camp, бо наша місія – допомагати дітям, а не створювати яскраву, але неправдиву рекламу. Серед дітей у таборі був і мій син з однокласниками, який надсилав мені фото та відео, що жахали. Я вважаю, що будь-яка мати вчинила б так само, адже життя та здоров'я дитини – понад усе», - сказала Оксана Лебедєва нашому виданню.

 «Те, що сталося, шокувало мене! Я мріяла про цей табір півроку, збирала на нього гроші… а врешті-решт хотіла забути, як страшний сон, адже до мене дійшло, що мій син міг загинути, через недбалість у таборі, тому що він має серцеву недостатність», каже мати Вікторія.

«Мою доньку 12 років залишили на кордоні з Польщею без довіреного супроводу. Вона самовільно виходила з табору з друзями до магазину, їй пропонували пригоститися водкою інші підлітки, вона не ночувала вночі декілька разів у своєму «номері», без туалету і гарячої води, і про це ніхто не знав з вожатих. Однієї ночі мою дитину з подругою шукали дві години і ніхто з вожатих не знав де вони були. Це просто жах», - згадує одна з мам. 

Зараз батьки з нетерпінням очікують на результати звернень до відповідних органів Іспанії, намагаючись зберігати спокій під шквалом брехні, погроз та звинувачень у "віджиманні бізнесу" з боку власників табору. Водночас, будь-які негативні відгуки в мережі активно видаляються. За кошти самих батьків.

Історія триває...