До школи без зайвого хвилювання: як морально підготувати дитину до навчального року

Вже зараз варто відновити режим шкільного дня.

reedleyschool.edu.ph

До старту нового навчального року залишилося небагато часу. Поки батьки бігають у пошуках дешевих та якісних рюкзаків і канцелярії, часто забувають про головне. А це – психологічна підготовка дитини до шкільного життя. Про те, як батьківське слово може зміцнити або, навпаки, зруйнувати дитячу самооцінку, а також чому варто дотримуватися шкільного режиму в останній місяць канікул – у матеріалі Коротко про.

По зошити й олівці – разом з дитиною

Більшість батьків радісно потирають руки: ось там на горизонті вже майорить 1 вересня! Нарешті діти, які три місяці байдикували і випробовували батьківські нерви на міцність, повернуться до шкільної науки. Та ще й, можливо, у клас, а не дистанційно! Але психологи в один голос нагадують батькам: чимало хлопчиків й дівчаток, навіть ті, які вже провчилися кілька класів, бояться початку навчального року. Ось цей страх може стати причиною сильної тривоги, більш того - депресії. Тому треба допомогти дітям підготуватися до школи психологічно. І, звісно, це мають робити батьки.

- У перший клас чи у десятий, початок навчального року – це визначна подія для всієї сім’ї, - розповідає Коротко про дитячий психолог Анна Холод. - Клопоти та хвилювання починаються задовго до цього дня. Тому підкреслюю: менше стресу. Замість хвилювання краще розкажіть майбутнім першокласникам про те, яким цікавим є навчання. А дітям, які вже є школярами, нагадайте про те, що їм подобалося у школі.

Саме спілкування з батьками має стати основою психологічної підготовки дитини до школи. Не лінуйтеся, розповідайте дитині, як цікаво та захоплююче може бути у школі. Розкажіть про галасливі перерви, смачні булочки з чаєм у їдальні, цікаві змагання на уроках фізкультури. Поясніть або нагадайте про те, що школа поєднує навчання з розвагами. І розпитуйте. Не забувайте запитувати дитину про її очікування від школи, про сподівання та страхи. Тому буде легше побороти певні тривоги разом.

- Йдете купувати шкільне приладдя? Беріть із собою майбутнього школяра, - нагадує Анна Холод. – Нехай дитина обирає рюкзак, пенал, зошити і решту необхідних для навчання речей. Це приємні клопоти. Дитина чекатиме початку навчального року, щоб відкрити ту пачку олівців, яку вона самостійно вибрала.

Також батькам майбутніх першачків психологи радять ще до 1 вересня навідатися у школу разом з дитиною. Прогулятися коридорами, де ще пахне фарбою, зазирнути у шкільну бібліотеку та до бомбосховища, поглянути, де знаходиться вбиральня, піднятися сходами до свого класу. Це полегшить хвилювання першого навчального дня. Якщо ж у будівлю школи зазирнути немає можливості, то принаймні пройдіться зовні, подивіться на ігровий майданчик. Поясніть дитині, що школа – це набагато більше, аніж лише сидіти в класі за партою.

Не лякаємо, а підбадьорюємо

«От підеш у школу, забудеш про свої дурниці!» або «Вчителі тобі покажуть, що таке наука!». Знайомі слова? Часто батьки починають лякати дітей школою. Тому не дивно, що дитина боїться уроків, вчителів і школи загалом. Більш того, у школяра може з’явитися негативне ставлення до навчання, занижена самооцінка. Тому не лякаємо, а підбадьорюємо дитину. Нехай школяр знає, що вдома його розуміють, завжди підтримають та, в разі чого, допоможуть.

І ще кілька важливих порад для психологічної підготовки дітей до старту шкільного навчання.

Прийняття неминучого

Хочуть школярі чи ні, але шкільна наука знову розпочнеться з 1 вересня. Старші учні мають срийняти це. А батьки можуть ще раз нагадати своїм дітям, що вони повертаються до школи за новими знаннями та змінами.

Режим

З власного досвіду: на канікулах будь-який розклад летить шкереберть! Діти пізно лягають та прокидаються, байдикують, сидять в телефонах, забувають про книги. А тепер уявіть: перший день школи, треба прокинутися рано (в 6-й чи 7-й ранку), залежно від того, коли саме починаються уроки. Дитині, яка не дотримувалася режиму дня, буде ой як важко. Тому організуйте шкільний розпорядок ще до першого дня навчання. Найкраще, що можете зробити, це слідкувати, аби дитина вчасно лягала спати, прокидалася в звичайний час, їла за розкладом, гуляла на свіжому повітрі.

Практикуйте позитив

Будь-яка критика школи та вчителів заборонена. Навпаки, дитина має знати, що у школі цікаво та весело. Таким чином буде сприймати навчальний процес як те, чого вона повинна з нетерпінням чекати. Особливий наголос на нових друзях. Саме в школі коло приятелів стрімко зростає. І це чудово, адже часто шкільна дружба продовжується і після закінчення учбового закладу.

План відповідальності

Важлива порада батькам «бувалих» школярів. Проаналізуйте успіхи та труднощі дитини за попередній клас. Тут йдеться не лише про уроки, а й спорт, позакласне навчання, спілкування з однолітками. На основі цього складіть певний план відповідальності. Наприклад, якщо домашнє завдання було проблемою минулого року, то з першого навчального дня особливу увагу школяр має приділяти саме "домашці".

Частинка дому

Школярі молодшого віку часто хочуть взяти до школи певну іграшку. А буває й так, що дитина постійно носить у рюкзаку того ж плюшевого ведмедика. Не забороняйте. Той ведмедик нагадує дитині про дім. Це як частинка сім’ї, своєрідний дитячий символ безпеки та батьківської любові.