Володимир Фесенко: Історія з обміном – це активізація нової "холодної війни"

Політолог упевнений, що ні про яке потепління між США та Росією не йдеться.

REUTERS/Телеканал «Дім»

1 серпня відбувся безпрецедентний обмін ув'язненими між США та Росією, у якому брали участь одразу 7 країн. Угода готувалась два роки, і на волі в результаті опинилися 26 осіб. Це щонайменше 10 російських політичних ув'язнених, а також двоє звинувачених у шпигунстві американців і засуджений до страти в Білорусі громадянин Німеччини. Натомість Заходу довелося віддати російських шпигунів та вбивць. Які наслідки на світовому рівні може мати найбільший з часів "холодної війни" обмін, Коротко про розповів політолог Володимир Фесенко.

Жодного потепління між США та Росією - немає

- Чи можна вже говорити про те, якими будуть геополітичні наслідки обміну для США та Росії?

– Не треба перебільшувати цю подію. У ній немає жодних геополітичних наслідків, це просто прагматичні контакти спецслужб США та Росії. Хіба що Туреччина дещо підняла свої акції як впливового міжнародного гравця. Бали Анкари у конкуренції за роль посередника у майбутніх переговорах – зросли.

Але всі ці переговори стосувалися виключно обміну. Вони йшли понад півтора року. Все затяглося через шпигуна-вбивцю Красікова, бо це був головний інтерес Путіна. Американці хотіли визволити журналіста Гершковича. Два фактори вплинули на обмін. Смерть Навального, але найголовніше, що вплинуло на німців, і це штучно організували росіяни - смертний вирок громадянину Німеччини в Білорусі - Ріко Крігеру. Це було зроблено спеціально для тиску на німців. Тому вся ця історія з обміном - це такий геополітичний детектив. Про це ще писатимуть книжки.

- Чи означає це, що США та Росія повільно, але зближуються?

- Жодного потепління немає! Обмін - це не про угоду між Заходом та Росією. Швидше навіть навпаки – загострення посилюється, коли вже почали обмінюватися заручниками. Недарма ж Путін «закрив» російських опозиціонерів, а потім обміняв їх на співробітників своїх спецслужб.

- Що від цього виграв Путін, навіщо йому вбивця Красіков?

– Це корпоративний інтерес російських спецслужб. І самого Путіна, як голови цієї корпорації. Кажуть, що Путін особисто знає вбивцю Красікова ще з ленінградських часів. До того ж, Путін - це людина, яка вихована на радянських фільмах про розвідників. Він знає, як ці обміни відбувалися. І це сигнал усій російській агентурі на Заході – будете вірними, ми вас витягнемо.

А загалом, зараз відбувається загострення гібридної та таємної війни між Росією і Заходом. Отже, йдеться не про потепління, а навпаки – про активізацію нової «холодної війни». Обидві сторони розглядають обмін як протистояння.

Американцям байдуже до цього обміну

- Байден і демократи використовують обмін для виборчих цілей, мовляв, завжди виручаємо своїх громадян. Недарма звільнених американців зустрічала їхній основний кандидат Камала Харріс?

- Звісно, ​​вони спробують використати цей обмін як показник того, що вони у будь-якому разі і скрізь захищають своїх співгромадян. Але тут є цинічніша річ. Наприклад, тема абортів для американців набагато важливіша, ніж цей обмін і війна в Україні. Ну вони показали, що захищають своїх громадян за кордоном. Так і Путін те саме демонструє. А те, що він звільнив російських дисидентів-політв'язнів, для абсолютної більшості американців це не важливо. Для Байдена і Харріс це важливо – вони ж борються за демократію. Для більшості американців – ні. Тому на кампанію Харріс це майже не вплине.

- А чому Путін зробив такий подарунок демократам?

– Путіна не хвилюють демократи, йому важливо було повернути Красікова.

Україні не варто турбуватися

- Чи є у цьому кейсі Україна?

– Ця угода зовсім не пов'язана з Україною. Спецслужби, ЦРУ та ФСБ, - не мають емоцій. Вони працюють в іншій стилістиці, з іншою логікою. І тут не варто казати, що вони домовлялися за нашою спиною. Це був прагматичний обмін без будь-яких підтекстів.

- Але на перший погляд, цей обмін – поганий дзвіночок для нас. Якщо американці та росіяни змогли домовитися щодо цього питання, то чи не зможуть вони домовитися про мир в Україні без самої України?

- Так, Захід побоюється, що конфлікт в Україні може вийти за межі локального. Тому зберігають між собою інструменти комунікації. Але тут нема нічого страшного для нас. Вони не домовлятимуться за нашою спиною. Хоча б тому, що Росія чекає, зміниться чи не зміниться влада у США. У Росії була дуже популярна версія, що треба дочекатися Трампа та не робити подарунків Байдену. Але цим обміном зробили.

Але це не турбує Путіна. Путіну важливо було якнайшвидше повернути Красікова. Тому вони вирішили не чекати, чи переможе Трамп. І чи Трамп виконуватиме цю угоду і ще півроку чекати. А зараз домовились. Це була дуже прагматична, дуже цинічна угода.

- Чому звільнених зустрічали лідери країн – Байден, Харріс, Шольц, Путін? Це якийсь знак?

- Це стилістика "холодної війни", пропагандистська вистава з тих часів. Пам'ятаєте у Висоцького: «обміняли хулігана (дисидента Буковського. – Ред.) на Луїса Корвалана (лідера комуністичного путчу в Чилі. – Ред.)». Це повернення до старої практики СРСР, коли Союз віддавав своїх дисидентів в обмін на своїх шпигунів. Все повертається на свої кола.

Світові ЗМІ

Associated Press:

- Прорив у відносинах США та Росії? Це малоймовірно. Обмін не спричинив суттєвого потепління відносин, особливо в той час, коли президент Росії Володимир Путін відмовився припинити агресію проти України, а Вашингтон продовжує надавати Києву значну військову підтримку.

Обмін полоненими був рідкісним джерелом компромісу та узгодження взаємоприйнятних інтересів, а не відображенням чогось ширшого. Тим не менш, той факт, що країни змогли укласти угоду в період відкритої ворожості, примітний.

"Радіо Свобода":

- Багатостороння угода між Росією та Заходом щодо обміну ув'язненими не означає скасування будь-яких санкцій проти країни-агресора РФ.

BBC:

- Режим (російський. – ред.) зацікавлений у таких обмінах - вони дають змогу звільнити своїх кілерів, хакерів та інших вірних злочинців, це заохочує безкарність та провокує нові злочини російських агентів на Заході. Крім того, такий обмін можна використовувати з пропагандистською метою, зображуючи політв'язнів агентами Заходу.

CNN:

- Росіяни можуть святкувати перемогу. Найбільшим призом для Росії стало повернення Вадима Красікова, засудженого кілера, який у Німеччині вбив чеченського опозиціонера та звільнення якого публічно домагався президент Росії Володимир Путін. Звільнення Красікова та інших обвинувачених у шпигунстві посилає знакове повідомлення. Якщо ви працюєте на нас, ви зрештою будете винагороджені та захищені. А якщо ви нас зрадите – вам кінець. Обмін також означає, що антивоєнні голоси (російські опозиціонери. – Ред.) вигнані з Росії і не становлять загрози для системи.

Але що ця складна угода говорить нам про конфронтацію Росії із Заходом, що триває? Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року відносини між Москвою та Вашингтоном перебувають на рекордно низькому рівні. Але переговори, які призвели до четвергового обміну, показують, що канали зв'язку між офіційними особами США та Росії залишаються відкритими.