Представник ТЦК не може вважати QR-код з "Резерву+" незаконним, але повістку виписати може навіть на вулиці

При цьому свої дії військкоми зобов'язані фіксувати на відео.

Коротко про

Електронний формат військово-облікового документа є повним замінником паперового варіанта. Там є QR-код, і жоден представник ТЦК та СП не має права говорити, що цей згенерований у "Резерв+" документ не відповідає вимогам закону. Про це в інтерв'ю OBOZ.UA розповів член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

На запитання, що є випадки, коли представники ТЦК говорили, що електронний обліковий документ у "Резерв+" - "це не документ", і відводили військовозобов'язаного до військкомату, Федір Веніславський відповів:

- Ми ухвалили закон, який передбачає, що електронний формат військово-облікового документа є повним замінником паперового варіанта. Там є QR-код, і жоден представник ТЦК та СП не має права говорити, що цей згенерований у "Резерв+" документ не відповідає вимогам закону! Якщо трапляються такі випадки, громадяни повинні звернутися на гарячу лінію, і все стане на свої місця. Це питання постійно перебуває на контролі у нашому парламентському комітеті та в Міністерстві оборони.

Федір Веніславський також зазначив, що електронний обліковий документ перевіряється за допомогою будь-якого смартфона, який має функцію сканування QR-коду. Тож перевірити його можуть навіть патрульні без спеціального сканера для зчитування.

Проте, за його словами, виписувати повістки на вулиці перехожим представники ТЦК мають право.

- Якщо представник ТЦК є особою, яка уповноважена виписувати повістки, а військовозобов'язаний за законом може бути мобілізованим, і це встановлено, то проблем щодо місця виписування повістки не бачу, - пояснив Веніславський.

Він також зазначив, що представники ТЦК зобов'язані фіксувати на відео свої дії.  Для цього вони мають боді-камери.