Туреччина ратифікувала угоду про зону вільної торгівлі з Україною

Це зміцнить взаємну торгівлю країн та інвестиції на основі спільних інтересів.

REUTERS

Влада Туреччини ратифікувала угоду про зону вільної торгівлі з Україною, підписану сторонами у 2022 році. Про це повідомляє турецьке видання Daily News Hurriyet.

Як зазначено в повідомленні, угода між Україною та Туреччиною була підписана 3 лютого 2022 року, а 1 серпня турецький лідер Реджеп Ердоган схвалив її. Обсяг двосторонньої торгівлі Туреччини та України у 2023 році склав 7,3 мільярда доларів. Очікується збільшення обсягів до 10 мільярдів доларів у короткостроковій перспективі завдяки зоні вільної торгівлі.

– Турецькі компанії братимуть активну участь у реалізації угоди турецько-української робочої групи з відновлення України, яку ми спільно підписали у Стамбулі у січні цього року, – заявив міністр торгівлі Туреччини Омер Болат.

Перший віцепрем'єр-міністр Юлія Свириденко зазначила, що завершення ратифікації угоди про вільну торгівлю з Туреччиною об'єднає всі чорноморські країни, за винятком Росії, в єдиний економічний простір, який є взаємовигідним для всіх учасників. За її словами, Туреччина фактично стала хабом для постачання українського зерна до інших країн.

- Ми відправили судна із зерном до країн Африки з Туреччини, включаючи 25 тисяч тонн до Нігерії та 15 тисяч тонн до Судану, - додала вона.