Львівські медики виконали одне з найскладніших в кардіохірургії втручань - "операцію Девіда"

Молодому чоловікові реконструювали пошкоджений клапан серця.

Перше медичне об'єднання Львова

Кардіохірурги львівської Лікарні святого Пантелеймона повернули молодого чоловіка з важкою вадою серця до повноцінного життя. Вони виконали "операцію Девіда" разом з директором Хмельницького обласного серцево-судинного центру.  Таке втручання вважається вищим пілотажем у кардіохірургії, повідомляють у Першому медичному об'єднанні Львова.

Пацієнт - 27-річний Богдан Цаль із Луцька. Про проблеми із серцем чоловік уперше дізнався чотири роки тому під час медогляду. На той час потреби в операції не було. Тож лікарі призначили Богдану медикаментозне лікування та рекомендували відмовитися від улюбленого заняття - бігу. На початку цього року стан молодого чоловіка різко погіршився. Після огляду луцькі медики скерували пацієнта до львівських кардіохірургів Лікарні святого Пантелеймона.  

У Богдана діагностували недостатність аортального клапана. Це набута вада, яку у випадку чоловіка спричинила аневризма, тобто розширення аорти. Врятувати пацієнта могло лише хірургічне втручання. Зважаючи на його вік і бажання займатися спортом, найкращим рішенням для нього була "операція Девіда". Це надскладне втручання, в ході якого пошкоджений клапан реконструюють, а не замінюють на штучний. У Львові самостійно ще не виконували такої операції, тож залучили до її проведення того, хто вже має великий досвід таких втручань. Це Андрій Кланца - директор Хмельницького обласного серцево-судинного центру. Разом з ним і оперували.   

 - Технічно це втручання вважається найскладнішим в кардіохірургії. Легше поставити штучний клапан, але таким пацієнтам доводиться пожиттєво приймати кроворозріджуючі препарати. А власний клапан - це завжди краще, це активне життя. Тому і обрали клапанозберігаючу операцію, - розповів керівник Центру серця та судин Лікарні святого Пантелеймона роман Домашич.

Операція тривала сім годин і минула успішно. Вже на 10-ту добу після втручання пацієнт поїхав додому.