За кордоном в українців вилучили 430 дітей, найбільше – у Німеччині та Польщі

Причини вилучення можуть бути різними – як крики на вулиці, так і проблемі зі здоров’ям у батьків.

З відкритих джерел/ілюстративне

З початку повномасштабного вторгнення і станом на кінець липня 2024 року в українців за кордоном вилучили 430 дітей. Як повідомили Радіо Свобода у Національній соціальній сервісній службі України, 65 з них уже вдалося повернути.

Інформацію про вилучення дітей служба отримує як від дипломатичних українських установ, так і від самих родичів. Серед країн, де такі ситуації трапляються найчастіше, – Німеччина (122 дитини), Польща (39 дітей), Норвегія й Іспанія (по 20 дітей).

- Різні причини (вилучення. – Ред.). Може бути як незнання законодавства країни перебування нашими батьками, різний підхід, скажімо так, до виховання дітей в Україні і за кордоном. Наприклад, коли дитину голосно сварять на вулиці, коли дитину саму, наприклад, у віці до десяти років відправляють у школу, що в принципі в Україні звично, а в багатьох країнах Європи це заборонено, - зазначили в Нацслужбі.

Проте бувають також об’єктивні причини вилучення, коли є проблеми зі здоров’ям у батьків, зорема психічні розлади.

- Тоді, звичайно, з метою забезпечення безпеки дітей їх вилучають, поміщають у місцеві сімейні форми чи інші заклади, які є в конкретній країні. А наше завдання – знайти тих родичів або законних представників, які готові поїхати, забрати дитину і в подальшому опікуватися, – заявив голова Національної соціальної сервісної служби України Василь Луцик.

Національна соціальна сервісна служба України є центральним органом виконавчої влади, створеним у серпні 2020 року, який реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення та захисту прав дітей.