Мешканка Буковини врятувала життя трьом людям, ставши посмертним донором

Органи померлої пересадили тяжкохворим пацієнтам.

facebook.com/id=100002193628633

На Чернівецькій області жінка, яка померла від геморагічного інсульту, дала шанс на продовження життя трьом українцям. Її родичі погодилися на посмертне донорство, що дозволило лікарям урятувати інших пацієнтів. Про це повідомив у своєму фейсбуці голова обласної військової адміністрації Олексій Бойко.

За його словами, 1 серпня до обласної клінічної лікарні було госпіталізовано 67-річну мешканку Буковини з діагнозом геморагічний інсульт. Хвороба виявилася смертельною - попри всі зусилля медиків, у неї було констатовано смерть мозку. Сім'я пацієнтки дала згоду на посмертне донорство хворого.

- У такому стані серцебиття підтримується лише за допомогою дихальної апаратури та великої кількості лікарських засобів. Родичі жінки дали згоду на донорство органів. Після цього у медичній установі одразу розпочали підбір реципієнтів через електронну базу та підготовку до трансплантації, – зазначив чиновник.

Забір органів провели три команди медиків. Зокрема, фахівці Національного наукового центру хірургії та трансплантології ім. А. Шалімова НАМН України, які терміново прилетіли до Чернівців вертольотом, а також медики Першого медичного об'єднання Львова та Чернівецької обласної клінічної лікарні. Лікарі успішно пересадили печінку та дві нирки. Печінка була трансплантована у Києві, одна нирка – у Львові, а інша – у Чернівецькій обласній лікарні.

– Завдяки свідомому рішенню рідних мешканки Буковини медики врятували три життя. Ми висловлюємо їм глибоку подяку та щирі співчуття з приводу тяжкої втрати. Я пишаюся, що в Буковині працюють лікарі, які розвивають трансплантологію та повертають надію тим, хто опинився на межі розпачу, – наголосив голова ОВА.