РФ і Захід обмінялися 26 ув'язненими, серед них соратник Навального Яшин

Було звільнено 26 ув'язнених, які утримувалися у в'язницях семи різних країн – США, Німеччини, Польщі, Словенії, Норвегії, Росії та Білорусі.

x.com/IlyaYashin

У четвер, 1 серпня, в Анкарі відбулася "наймасштабніша за останній час" операція з обміну ув'язненими між Росією та країнами Заходу. Про це повідомила Національна розвідувальна організація Туреччини (MIT), слова якої наводить TRT Haber.

У рамках операції було звільнено 26 ув'язнених, які утримувалися у в'язницях семи різних країн – США, Німеччини, Польщі, Словенії, Норвегії, Росії та Білорусі. У рамках операції обміну 10 ув'язнених, у тому числі двоє дітей, було передано Росії, 13 ув'язнених – Німеччині, троє ув'язнених – США, – зазначили у турецькому відомстві.

До обміну було залучено сім літаків: два – зі США та по одному – з Німеччини, Польщі, Словенії, Норвегії та Росії. Турецька розвідка підтверджує, що в рамках обміну звільнили репортера The Wall Street Journal Евана Гершковича та морського піхотинця США Пола Вїлана, ув'язненого в Білорусі громадянина Німеччини Ріко Крігера, російського опозиціонера Іллю Яшина, соратника Олексія Навального.

- Угода, яка забезпечила їм свободу, була дипломатичним подвигом. Загалом ми домовилися про звільнення 16 осіб із Росії, у тому числі п'ятьох громадян Німеччини та семи громадян Росії, які були політичними ув'язненими у своїй країні. Деякі з цих жінок та чоловіків несправедливо утримуються під вартою протягом багатьох років. Усі вони пережили неймовірні страждання та невизначеність. Сьогодні їхня агонія скінчилася, - прокоментував операцію президент США Джо Байден.

Турецька розвідка також повідомила, що відігравала посередницьку роль в обміні, а також координувала процес та забезпечувала його безпеку. Одним із фінальних етапів стала зустріч представників семи країн у Туреччині у липні, коли вдалося погодити деталі та процедуру обміну.