З України намагались вивезти трипільську вазу, якій майже 7 тисяч років

Її планували відправити до Швейцарії.

t.me/UkraineCustoms

З України намагались вивезти стародавню вазу археологічної культури Кукутень-Трипілля. Цінну знахідку виявили в міжнародному поштовому відправленні, повідомляє пресслужба Держмитслужби.

За даними митників, мешканка Київщини заявила, що у посилці, оформленій до Швейцарії, «одяг та подарунок». Однак під час митного контролю у коробці виявили керамічний виріб «з очевидними ознаками старовини», тож скерували його на експертизу до Національного музею історії України.

Експерти визначили, що  виявлений предмет - це розписна посудина на піддоні, характерна для культурної спільноти Кукутень-Трипілля епохи енеоліту.  Специфіка морфології та особливості розпису дають підстави стверджувати про приналежність посудини до середини V тисячоліття до н.е. Аналогічні за формою та розписом вази походять із поселень у долині Дністра.

Верхній розпис вази - складний сюжет у вигляді стилізованих змій, а нижній - напівовальних дуг. Ваза складається зі склеєних керамічних фрагментів, на автентичність яких вказує рівень збереженості, а також аналогії форми та розпису.  Попри сучасне втручання, ваза має автентичну складову, яка є предметом археології та має культурну цінність.