Бійцю, якому ампутували ноги на рівні стегон, у Львові встановили протези з електронними колінами

Чоловік втратив обидві ноги на фронті, коли ворожий танковий снаряд влучив прямо в бліндаж.

Перше медичне об'єднання Львова

У Центрі UNBROKEN 41-річний захисник із Трускавця Іван Голик отримав протези з електронними колінами. Він втратив обидві ноги на фронті, коли ворожий танковий снаряд влучив прямо в бліндаж. Через п'ять місяців після поранення і ампутації воїн зробив свої перші кроки на залізних кінцівках. Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова.

На фронт Іван потрапив добровольцем на початку повномасштабного вторгнення. Хоча до цього проживав та працював будівельником за кордоном. Але з початком великої війни повернувся додому та пішов у військкомат. Але відразу до ЗСУ його не взяли. Лише за три місяці чоловік таки зміг доєднатися до війська та поповнив лави 80 окремої десантно-штурмової Галицької бригади.

Іван служив на Запоріжжі та Донеччині. Важкого поранення боєць ДШВ зазнав у лютому 2024 року. Він перечікував у бліндажі масований ворожий обстріл. Аж раптом поруч прилетів та розірвався танковий снаряд.

- Ноги мені відірвало відразу, разом з берцями, - каже захисник.

Без стоп та з купою уламків в ногах Іван наклав собі турнікети вище колін. Увесь час до евакуації, а це цілих 9 годин, захисник залишався при тямі. Свідомість втратив уже в машині медиків, а отямився аж в Дніпрі. 

Аби врятувати життя бійця, в якого вже почали відмовляти нирки, лікарям довелося ампутувати кінцівки на рівні стегон. Після тривалого лікування у Дніпрі та Києві на реабілітацію та протезування Івана скерували до Львова - у Центр UNBROKEN.  Тут з фізичними терапевтами пацієнт займається вже чотири місяці. Спершу вони готували захисника до протезування, а тепер допомагають йому опанувати ходьбу на штучних кінцівках. Протези Івана мають електронні колінні вузли, які дозволяють максимально відтворити природні рухи.