Мовний омбудсмен закликав перейменувати “ленінські, жовтневі та московські суди”

Тарас Кремінь назвав “нонсенсом” те, що 85 судів в Україні досі мають радянські та російські назви.

facebook.com/govuamova

Уповноважений із захисту державної мови закликав негайно перейменувати 85 судів в Україні. 31 липня Тарас Кремінь назвав “нонсенсом” те, що під час війни рішення ухвалюють суди з радянськими та російськими назвами.

- Це нонсенс, що в умовах війни, яку Україна веде за свою незалежність, суверенітет і територіальну цілісність, судді іменем України Ленінського, Жовтневого чи Московського суду проголошують важливі для держави та наших громадян рішення, — заявив він у своєму фейсбуці.

Суди мають бути перейменовані у межах декомунізації, дерусифікації та деколонізації, а також приведені у відповідність до вимог закону про українську мову, зазначив Кремінь.

Уповноважений додав, що у березні звернувся до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука з проханням перейменувати 85 судів. А в травні 2023 року — до президента України Володимира Зеленського. Крім того, в річному звіті Уповноваженого за 2023 рік про стан дотримання мовного закону серед рекомендацій Верховній Раді на поточний рік — ухвалення закону, який зробить можливим перейменування судів.

30 липня депутати Миколаївської міської ради проголосували за звернення до президента щодо перейменування Ленінського районного суду міста. Депутати закликали ініціювати консультації з Вищою радою правосуддя. На підставі консультацій внести до Верховної Ради відповідний законопроєкт. Депутати зазначили, що в Україні також продовжують функціонувати Московський районний суд Харкова, Малиновський районний суд Одеси, Комунарський районний суд Запоріжжя та інші.