Український військовополонений помер у російському СІЗО ще дев'ять днів тому

Лубінець звернувся до Москалькової з вимогою повідомити причину смерті Олександра Іщенка.

t.me/dmytro_lubinetzs

Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до Уповноваженої з прав людини у РФ через смерть українського військовополоненого Олександра Іщенка в ростовському СІЗО. Про це він повідомив у своєму телеграм-каналі.

- Зі слів доньки захисника України, він помер 9 днів тому. Проте українську сторону ніхто про це офіційно не сповістив. Також не було офіційного повідомлення про причину смерті громадянина України. Тож із негайним листом звернувся до Уповноваженої з прав людини в РФ, аби вона розібралася у трагічній смерті військовополоненого, якого утримувала російська сторона, та повідомила мені обставини і причину смерті Олександра Іщенка, — написав Лубінець.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини додав, що про трагедію додатково повідомив МКЧХ та ООН, аби організації зафіксували факт загибелі військовополоненого і звернули увагу на умови утримання українських полонених захисників. 

- Україна вимагає, аби РФ неухильно дотримувалася Женевських конвенцій – надавала необхідну медичну допомогу, створила змішану медичну комісію, щоб це дало змогу репатріювати всіх тяжкохворих та тяжкопоранених, - зазначив він.

Дмитро Лубінець підкреслив, що 55-річного захисника Маріуполя росіяни судили за надуманою статтею та утримували у слідчому ізоляторі на території РФ. Відповідно до ст. 12 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, військовополонені перебувають у руках ворожої держави, а не окремих осіб чи військових частин, які взяли їх у полон. Незалежно від відповідальності, яку можуть нести окремі особи, держава, що тримає у полоні, відповідає за поводження з військовополоненими.

Донька Олександра Іщенка Христина у своєму Instagram повідомила, що її батько помер дев'ять днів тому.

- 9 днів, як тебе не стало, 9 днів... і поки ти досі не на рідній землі. Мій улюблений татусь, як ми боролися за тебе, як боровся ти і чекав на зустріч з нами. Ти завжди підбадьорював нас, – написала вона.

У пресслужбі "Азову" "Суспільному Донбас" також підтвердили інформацію про загибель Олександра Іщенка в російському полоні.

- Ця смерть – черговий акт звірства РФ по відношенню до військовополонених "азовців". Країна-окупант вкотре підтвердила, що вона не рахується з жодними принципами моралі, нехтує всіма можливими конвенціями про ведення бойових дій і поводження з військовополоненими. У той час як 12-та бригада «Азов» поповнює обмінний фонд російськими полоненими і дотримується усіх правил їхнього утримання, Росія кожен день катує і вбиває наших бійців, — заявили в "Азові".