Електронний та паперовий військово-обліковий документ мають однакову силу, — Міноборони

Єдиною підставою для непідтвердження військово-облікового документа в електронній формі є непридатність QR-коду для зчитування.

Коротко про

Електронний та паперовий військово-обліковий документ мають однакову юридичну силу. Про це 31 липня повідомило Міністерство оборони України.

- Наявність в особи військово-облікового документа в електронній формі, зокрема у відповідному застосунку мобільного телефону, або у вигляді роздрукованого військово-облікового документу з QR кодом є рівнозначним військово-обліковому документу в паперовій формі, оскільки усі вони мають однакову юридичну силу, — йдеться у телеграм-каналі відомства.

У більше детальному роз’ясненні на сайті Міноборони зазначили, що QR-код має бути придатним для зчитування технічними засобами, цілісним, неушкодженим, нанесеним на будь-який носій достатнього розміру та необхідної контрастності.

- Єдиною підставою для непідтвердження військово-облікового документа в електронній формі є непридатність QR-коду для зчитування технічними засобами, — пояснили у Міністерстві оборони.

У Міноборони нагадали, що законом про мобілізацію встановлено, що чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ.

Військово-обліковий документ пред'являється особою за вимогою представника ТЦК, поліцейського чи прикордонника. Невиконання особою законного обов’язку мати при собі та пред’являти для перевірки військово-облікові документи разом із документом, що посвідчує особу, є адміністративним правопорушенням, за вчинення якого передбачається покарання у вигляді штрафу. Також при відсутності військово-облікового документа уповноважені особи можуть здійснювати адміністративне затримання та доставлення до ТЦК або відмовляти у перетині державного кордону на виїзд.

Роботодавці при формуванні списків військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання, також можуть використовувати військово-облікові документи працівників в електронній формі.