Вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ханія: чи буде ескалація на Близькому Сході?

Діапазон варіантів: від серйозної конфронтації до формальних актів відплати.

REUTERS

Загибель глави ХАМАС Ісмаїла Ханії внаслідок ракетного обстрілу може активізувати конфлікт між рухом ісламізму та Ізраїлем.

Ханія був убитий у Тегерані, куди прибув на інавгурацію нового президента Ірану Масуда Пезешкіана. Як відомо, ХАМАС (див. «Довідка Коротко про ») активно підтримується владою Ірану у протистоянні з Ізраїлем та США. Високопоставлений представник ХАМАС Муса Абу Марзук уже заявив, що вбивство їхнього лідера "не залишиться без відповіді".

Хто ж такий Ханія, хто взяв відповідальність за його загибель і як його смерть вплине на розвиток конфлікту на Близькому Сході – у матеріалі Коротко про.

Був убитий у своєму ліжку

За даними іранського агентства Irna, що цитує заяви ХАМАС, Ісмаїл Ханія був убитий керованою ракетою внаслідок ізраїльської атаки на його резиденцію в Тегерані вранці 31 липня. Разом із лідером ХАМАС загинув його охоронець. Агентство Fars news, яке пов'язане з Революційною гвардією Ірану, також повідомляє, що Ханія перебував у резиденції на півночі Тегерана, і що його вбили «снарядом з повітря буквально в ліжку».

Офіційно Ізраїль ніяк не коментує вбивство Ханії, але міністр Ізраїлю Аміхай Еліяху написав у соцмережі X, що "це правильний спосіб очистити світ від цього бруду", повідомляє Times of Israel. Його коментарі зроблені попри повідомлення ізраїльських ЗМІ про те, що прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху наказав своїм міністрам мовчати про нічне вбивство в іранській столиці.

Спочатку вважався помірним ісламістом...

Ісмаїл Ханія - палестинський політик та один із лідерів ісламістського руху ХАМАС. Народився 1963 року в таборі палестинських біженців аль-Шаті у секторі Газа. 1987 року Ханія закінчив факультет арабської літератури Ісламського університету Гази.

Під час навчання у ВНЗ вів активне студентське життя та очолював ісламістську студентську спільноту, яка у 1987 році увійшла до складу Харакат аль-Мукаввама аль-Ісламія (ХАМАС - «Ісламський рух опору»). Того ж таки 1987 року і був створений ХАМАС. Ханія був у близькому колі одного із засновників ХАМАСу шейха Ахмеда Ясіна, який був убитий у березні 2004 року.

Після смерті Ясіна Ханія став одним із керівників ХАМАСу та керував діяльністю організації в секторі Газа. Він намагався уникати публічних закликів до знищення Ізраїлю, за що його почали називати помірним ісламістом, прагматиком та вмілим переговорником.

Крім цього, Ханія став посередником між ХАМАС та Рухом за національне визволення Палестини (ФАТХ). ФАТХ - основна політична сила Організації звільнення Палестини (ООП), що офіційно представляє інтереси палестинців на міжнародному рівні. ХАМАС до неї не входить.

…потім був визнаний терористом

З 29 березня 2006 року до 2 червня 2014 року був прем'єр-міністром Палестинської держави. ХАМАС визнаний терористичною організацією в Євросоюзі та США, а самого Ханію США визнали терористом у 2018 році.

Ісмаїл Ханія керував політичними операціями ХАМАС, обіймав посаду голови політбюро руху і відігравав центральну роль у переговорах терористичного угруповання, включаючи угоду про припинення вогню із Ізраїлем. Лідером ХАМАС Ханія став у 2006 році, після приходу терористичного угруповання до влади у секторі Газа. Він двічі відбував строк у ізраїльських в'язницях - у 1980-х та 1990-х роках.

Останні роки Ханія перебував у вигнанні в Катарі та Туреччині. За даними The New York Times, напередодні вбивства Ханія також зустрічався з верховним лідером Ірану аятолою Алі Хаменеї. У травні прокурор Міжнародного кримінального суду вимагав видати ордер на арешт трьох лідерів ХАМАС, включаючи Ханію, яких назвали відповідальними за напад на Ізраїль 7 жовтня 2023 року та вбивство сотень ізраїльтян.

Непогано заробляв на війні

Ісмаїл Ханія займався збиранням коштів для ХАМАС. За даними ізраїльського Управління військової розвідки (АМАН) та інших джерел, його особисті статки становлять приблизно чотири мільярди доларів. За даними New York Post, він сколотив статок завдяки дуже великим потокам допомоги, яку світ передає палестинцям. Видання наголошує, що це було зроблено в той час, коли в секторі Газа понад 80 % населення живуть у злиднях, а ХАМАС перенаправляє допомогу для населення до своєї скарбниці. Як доповнює India Times, ХАМАС заробив гроші ще й завдяки податкам у двадцять відсотків з усіх товарів, які потрапляють із Єгипту до сектору Газа.

Мстився за дітей та онуків

У січні 2018 року Держдеп США оголосив Ісмаїла Ханію «особливо небезпечним терористом глобального масштабу». Це обґрунтовано тим, що він керував організацією, яку американці з 1997 року офіційно кваліфікують як терористичну, а з 2001 року - як особливо небезпечну. Після оприлюднення в січні 2020 року президентом США Дональдом Трампом плану врегулювання палестино-ізраїльської проблеми, який враховує переважно інтереси Ізраїлю, Ханія висловив думку, що ініціатива США спрямована на «ліквідацію палестинського національного проєкту». Ханія та голова Палестинської автономії Махмуд Аббас домовилися про спільні кроки щодо протидії цій угоді.

Ханія був одружений, мав 13 дітей. 10 квітня 2024 року троє синів і троє онуків загинули в таборі біженців Шаті в секторі Газа внаслідок повітряного удару ізраїльської армії. Ханія після цього заявив, що продовжить боротьбу з Ізраїлем і мститиме.

Чого чекати від убивства Ханії

Представники ХАМАС вже заявили, що удар по Ханії означає серйозну ескалацію конфлікту в регіоні, і він "не залишиться безкарним". Різні палестинські організації закликали своїх прихильників вийти на протестні мітинги.

Вбивство голови політбюро ХАМАС вже засудили голова Палестинської автономії Махмуд Аббас, міністерства закордонних справ Туреччини, Ірану та Росії. У Москві, яка прагне бути ближче до терористичних організацій і держав, назвали загибель Ісмаїла Ханії "абсолютно неприйнятним політичним вбивством, яке призведе до подальшої ескалації напруженості".

Експерт Українського інституту майбутнього Близького Сходу Ілля Куса вважає, що не варто перебільшувати ступінь загрози ескалації війни.

– Іран та ХАМАС погрожують помститися, але навряд чи це будуть якісь масові атаки на Ізраїль. Швидше за все, відповідь буде формальною, щоб зберегти обличчя в ісламському світі. Але будуть заморожені переговори, які тривають останні два місяці, - вважає аналітик.

Щодо Ізраїлю, то вбивство Ханії може дати йому привід для виведення військ із Гази. Мовляв, досягли головної мети і вразили найвище керівництво ХАМАС.

- Але з іншого боку, залишаються польові командири цієї організації, які завдають практичних втрат Ізраїлю. А значить, він і далі вестиме бойові дії, - прогнозує Ілля Куса.

Світові ЗМІ

Al Jazeera:

- Багато хто побоюється, що вбивство Ханії може призвести до подальшої ескалації конфлікту. «Це величезна ескалація – те, що сталося у Тегерані. Це ескалація з боку Ізраїлю, і вона матиме значні наслідки», - вважає директор Центру ісламу та глобальних відносин у Стамбульському університеті Заїма Самі аль-Аріан.

ВВС:

- Це вбивство призведе до того, що регіон порине у хаос і підірвуться шанси на мир.

Associated Press:

- Драматичне вбивство головного політичного лідера ХАМАС загрожує відгукнутися на кількох фронтах. Удар по Ханії в Тегерані може спровокувати пряму відплату Ізраїлю з боку Ірану. Президент Ірану Масуд Пезешкіан присягнув, що його країна «захистить свою територію» і змусить нападників «пошкодувати про свої боягузливі дії».

Довідка Коротко про

ХАМАС (Ісламський рух опору) – політична партія та палестинський ісламістський рух. У більшості європейських країн, а також в США та Канаді ХАМАС визнано терористичною організацією. ХАМАС підтримують Росія, Сирія та Іран.

З 2007 року угруповання де-факто контролює сектор Гази, звідки веде атаки по Ізраїлю. Сектор Гази - це територія, виділена ООН для арабської держави Палестини. Займає площу 363 кв. км. 

ХАМАС не визнає права на існування Ізраїлю і прагне створити Палестинську державу на території, яка їй належала до утворення Ізраїля у 1948 році.