Барських у Юрмалі: Мова – це національна ідентичність, і за неї важливо боротися

Макс Барських зізнався, що раніше не говорив українською мовою, оскільки вірив в російський стереотип, що це мова села.

Макс Барських зізнався, що раніше не говорив українською мовою, оскільки вірив в російський стереотип, що це мова села. Співак пояснив, що з початком повномасштабного вторгнення почав глибше цікавитися історією і дійшов висновку, що мова є ключовою складовою національної ідентичності, за яку варто боротися. Про це співак сказав в інтерв'ю латиському телеканалу tv3 під час участі у фестивалі "Рандеву" в Юрмалі, яке пройшло англійською мовою.

- Це не просто мова. Це національна ідентичність. Коли почалася війна, я почав глибше цікавитися історією, і зрозумів, що таким був план росії з часів, коли Україна отримала свою незалежність. Росіяни завжди поширювали наратив, що якщо ти говориш російською, ти більш цивілізований, якщо українською - то ти людина із села і всі так до тебе і ставитимуться. Чесно кажучи, в дитинстві я не розмовляв українською. Ця думка, яку нав'язувала росія, була зі мною весь час, і я, на жаль, з нею погоджувався. Зараз я пишу більшість своїх пісень українською, і я зрозумів, що наша мова дуже красива. У ній більше красивих слів, ніж у російській мові. Вона більш мелодійна, більш емоційна. Тому мова – це безперечно ідентичність і за неї важливо боротися. І це те, що відрізняє нас від інших, - розповів Барських.

Барських розповів, що зараз працює над україномовним та англомовним матеріалом, щоб ще більше людей могли почути його пісні.

На фестивалі у Юрмалі окрім Макса Барських виступили Вєрка Сердючка, Alexeev, Потап та Настя Каменських.

@tv3_zinas “Mēs nekad nebijām brāļi un māsas, mēs neesam vienādi, mēs esam divas pilnīgi dažādas tautas un mums ir jāiet dažādi ceļi!” Pirms savas uzstāšanās šonedēļ notiekošajā Laimas Vaikules rīkotajā festivālā, #900sekundes ♬ original sound - TV3 Ziņas