Мер Філатов назвав “божевіллям” останні перейменування у Дніпрі з боку ОВА

Міська рада Дніпра шукає процедури, щоб зупинити перейменування без громадських обговорень.

facebook.com/filatovborys

Міська рада Дніпра шукає законні процедури, щоб зупинити “божевільне” перейменування топонімів у місті Дніпропетровською ОВА. Про це 30 липня повідомив у своєму телеграм-каналі мер Дніпра Борис Філатов.

- Навіть не як міський голова, а як звичайний мешканець Дніпра я прагну почути: чим вас не влаштовує 152-га стрілецька дивізія, що під час Другої світової звільняла Дніпро від нацистів? І чому тепер з мапи міста ви стерли назву вулиці на її честь? Дайте відповідь лише на одне запитання: що це було? Це щоб у Москві було чим займатись пропагандистам? Втім, ця тема неодмінно матиме продовження. Бо зараз міськрада Дніпра обирає законні процедури, як саме зупинити це божевілля, — написав він.

На думку Філатова, в реаліях сьогодення перейменування без громадських обговорень лише розʼєднують людей. Деякі назви, за його словами, не належать до історії територіальної громади “і взагалі скидаються на антиісторизм”. Також він поставив під питання “доцільність перейменувань в дусі «шило на швайку».

- Подекуди від цього вже починає тхнути часами французької революції, де залишається лише перейменувати календар та назви місяців, — заявив мер.

Він зазначив, що кожному перейменуванню, яке робила міська рада Дніпра, завжди передували громадські обговорення.

29 липня Дніпровська ОВА повідомила про перейменування 292 топонімів в області у рамках закону про деколонізацію. Керівник ОВА Сергій Лисак зазначив, що найбільше топонімів перейменували у Дніпрі та Кривому Розі. Він зазначив, що над деколонізацією працює спеціальна робоча група при ОВА. До неї долучені держслужбовці, історики, краєзнавці та філологи. 

Вулицю 152-їстрілецької дивізії, про яку згадав Борис Філатов, перейменували на честь добровольця з Дніпра Дениса “Шкіпера” Котенка. Він загинув 24 березня 2022 року під час визволення села Лук’янівка у Київській області. Добровольцю було 25 років. Також у Дніпрі з'явилася вулиця Третьої штурмової бригади замість 6-ї Червоноармійської стрілецької дивізії.