ПВК «Вагнер» та Африка: у яких країнах найманці влаштовують держперевороти, вартують золото та алмази

Російські найманці діють, приблизно, в 9 країнах Африки.

euronews.com

28 липня в Малі повстанці-туареги з руху «Постійні стратегічні рамки для миру, безпеки та розвитку» (CSP-PSD) заявили, що в результаті боїв 25-26 липня «розгромили колону малійської армії та російських найманців». Загинуло до 80 «вагнерівців», і ще значна частина їх потрапила в полон. У CSP-PSD додали, що захопили бронетехніку, вантажівки та автоцистерни, а також пошкодили гелікоптер.

Журналіст Коротко про дізнавався, в яких країнах світу ще воює російське воєнізоване та злочинне угруповання « Вагнер ».

У ЦАР – охороняють алмази

В Африці, куди ПВК «Вагнер» потрапила у 2018 році, найбільшої популярності вона здобула завдяки діяльності в Центральноафриканській Республіці (ЦАР). Російські найманці, яких у ЦАР налічується близько 2000 осіб, навчають армію та забезпечують безпеку президента Фостена-Арканжа Туадера. Вважається, що найманці «Вагнер» також охороняють золоті та алмазні копальні в країні. 2 лютого 2023 року The Guardian повідомила, що ПВК «Вагнер» зазнала значних втрат у боях за золотодобувні шахти з Камеруном та Чадом.

У Лівії воюють проти законного уряду

У травні 2020 року моніторингова місія комітету ООН із санкцій щодо Лівії повідомила, що до 1200 найманців «Вагнера» підтримували наступ на Тріполі сил Лівійської національної армії Халіфа Хафтара проти міжнародно визнаного лівійського Уряду національної згоди.

Вважається, що російські найманці діють у Лівії з 2018 року, «надаючи технічну підтримку в ремонті військових машин і беручи участь у бойових операціях», зокрема працюють навідниками артилерії, снайперами, та «надають консультації в галузі протидії електронному спостереженню» в обмін на сировину, насамперед - на доступ до нафти. У грудні 2021 року голова Вищої державної ради Лівії повідомив, що в країні налічується понад 7 тис. співробітників ПВК «Вагнер», і вони мають 30 реактивних літаків на авіабазі "Гардабія".

31 травня 2022 року була опублікована доповідь Human Rights Watch, в якій з посиланням на інформацію від лівійських відомств та груп з розмінування, заявлялося, що ПВК «Вагнер» у 2019-2020 рр. використовувала в Лівії заборонені протипіхотні міни та міни-пастки. За даними Центру з розмінування при лівійському Міноборони, на цих мінах підривалися переважно цивільні особи.

У Судані працюють за золото та газ

Також припускається, що угруповання «Вагнер» розпочало свою діяльність із розвідки золота в Судані у 2017 році під виглядом компаній Meroe Gold та M Invest. «Вагнер» працює у багатьох суданських містах – від Порт-Судана до Хартума та Дарфура.

ПВК налагодила постачання зброї та перевезення особового складу через аеропорти та кордони з Судану до Центральної Африки. Саме це й могло стати однією з причин, через які США 15 липня 2020 року включили компанію M Invest до списку санкцій.

Відомо, що російські найманці перебувають у Мозамбіку з 2019 року для боротьби з «Ансар аль-Сунна» - угрупуванням, яке організує напади на провінцію Кабу-Делгаду, де розташовані багаті поклади природного газу та цінних копалин. У країні знаходиться від 160 до 300 російських найманців, які уклали угоду з «Вагнером» з 2019 року. Всі вони оснащені БпЛА та високотехнологічними інструментами для аналізу військових даних. За час бойових дій у Кабу-Делгаду загинуло щонайменше 200 «вагнерівців».

Влаштовують держперевороти по всьому континенту

30 вересня 2022 року ПВК «Вагнер» сприяла військовому перевороту у Буркіна-Фасо. Внаслідок перевороту до влади прийшов командир спецназу «Кобра» Ібрагім Траоре. У середині грудня 2022 року президент Гани Нана Акуфо-Аддо заявив, що керівництво Буркіна-Фасо запропонувало ПВК «Вагнер» вигідний контракт на видобуток корисних копалин в обмін на її послуги і що на той момент частину контингенту ПВК вже було перекинуто до країни.

У 2018 році Росія та Демократична Республіка Конго вели переговори про постачання озброєння: танків, бойових гелікоптерів та винищувачів. Ця країна була Кремлю цікава як партнер у зв'язку з багатими запасами корисних копалин.

Deutsche Welle, з посиланням на джерела, повідомляло, що наприкінці грудня 2022 року не менше ста найманців ПВК «Вагнер» прибули до Конго, для них було викуплено на тривалий термін номер готелю Мбіца поряд з аеропортом "Гома". Їх приїзд пов'язували з важкими втратами, які конголезька армія зазнавала у боях з повстанським «Рухом 23 березня», який виступає проти місцевої влади.

Також вважається, що «Вагнер» веде діяльність у Гвінеї, Гвінеї-Бісау, Мадагаскарі, Зімбабве та Анголі. За даними Bloomberg, у Зімбабве "політичні консультанти" колишнього власника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина допомагали президенту Еммерсону Мнангагве виграти вибори. Місцева опозиційна партія «Рух за демократичні зміни» висунула проти росіян звинувачення у фальсифікаціях під час підрахунку голосів.

У Гвінеї консультанти допомагали лояльному до Москви президенту Альфа Конде «обнулити» терміни та переобратися. Інтерес до Гвінеї пов'язаний із тим, що на «Русал» Олега Дерипаски у 2019 році припадало 40% видобутку всіх гвінейських бокситів. "Політконсультанти" Пригожина також працювали з кількома кандидатами на президентських виборах у Мадагаскарі у 2018 році.

Зацікавленість Москви у збереженні діяльності найманців у Африці очевидна. Це частина так званого Глобального півдня, значущість якого у світі зростає стрімкими темпами. Протягом останнього десятиліття ПВК «Вагнер» була важливою частиною розширених інтересів Кремля у країнах Африки.