Кабмін спростив бронювання перевізників через дефіцит кадрів

Щоб отримати статус критично важливого, підприємствам варто відповідати двом критеріям із семи замість трьох.

facebook.com/serhiy.derkach

Кабінет міністрів спростив бронювання перевізників. Про це 30 липня повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

- Щоб отримати статус критично важливого, підприємству варто відповідати двом критеріям із семи. Раніше треба було три. Завдяки змінам до 76 постанови Кабміну бізнесу легше подати пакет документів. Наприклад, варто мати відповідну ліцензію та не мати податкової заборгованості, — написав він у своєму фейсбуці

Також до 303 наказу міністерства внесли зміни. Після його опублікування та реєстрації в Мін'юсті наступного тижня буде розширений перелік підприємств, що можуть подаватись на визнання критичними. 

- Йдеться про перевізників, що виконують нерегулярні перевезення, та автостанції. Можливість подаватись компаніям, що виконували перевезення не лише у 2022 році, а й тим, хто почав діяльність у 2023 та 2024 роках. Скасування необхідності підтверджувати оформлення трудових відносин з працівниками за 180 днів до подачі документів. Ми розуміємо, що в умовах дефіциту кадрів компанії наймають нових працівників, тож чекати 180 днів – це невиправдано, — розповів Деркач.

Заступник міністра додав, що Мінінфраструктури визнало критичними близько 170 перевізників, ще близько 80 невдовзі отримають такий статус. За півтора року до Мінінфраструктури надійшло близько 500 заяв від перевізників на визнання критичності.

Сергій Деркач зазначив, що наразі жоден ФОП, не лише перевізники, не може отримати статус критичного підприємства. Відповідно до роз’яснень Мінекономіки, це суперечить закону, які дозволяє бронювати лише підприємства, установи та організації.