У Венесуелі після виборів президента спалахнули масові протести

Протести пройшли у кількох містах Венесуели.

REUTERS/Samir Aponte

Опозиція Венесуели заявила, що має достатньо доказів шахрайства під час виборів, що пройшли у країні 28 липня. Кілька країн заявили про те, що результат виборів «не відображає волю народу», пишуть Bloomberg, Associated Press та CNN.

Після виборів у кількох містах Венесуели спалахнули протести. У столиці Каракасі люди вийшли на головну дорогу столиці, стукаючи каструлями і сковорідками. Правоохоронці застосували сльозогінний газ для розгону великого натовпу протестувальників.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати "серйозно стурбовані" результатами спірних президентських виборів у Венесуелі. Він сказав про побоювання, що результат не відображає волю венесуелського народу.

 Марія Коріна Мачадо, яка очолює кампанію проти президента Ніколаса Мадуро, заявила, що опозиція має достатньо протоколів голосування, щоб довести, що вони виграли вибори.

За її словами, 29 липня вони мали доступ приблизно до 40% із них, тепер вони кажуть, що в них понад 70%. Мачадо наголосила, що цифри «показують категоричний і незворотний тріумф: 6,2 млн голосів за опозиціонера Едмунда Гонсалеса порівняно з 2,8 млн за Мадуро».

Результати виборів прокоментував мільярдер Ілон Маск. Він назвав Мадуро "диктатором", звинувативши самопроголошеного лідера соціалістів у "великому шахрайстві на виборах".

"Ганьба диктатору Мадуро", - написав Маск у соцмережі Х.

Ілон Маск також ретвітнув коментар президента Аргентини Хав'єра Мілея. Той сказав, що "цифри говорять про рішучий опір перемозі, і світ чекає, коли уряд визнає поразку після багатьох років соціалізму, злиднів, занепаду та смерті".