Анаконда чи гігантський полоз? Туристи на Рахівщині зустріли гігантську змію

Рептилія завдовжки близько двох метрів поводилася мирно і ні на кого не напала.

anons-zak.com.ua

Днями туристи на Рахівщині шокували фотографіями плазуна, що трапився їм на шляху. Їм вдалось сфотографувати доволі велику змію, яка десь метрів зо два у довжину. Виглядала змія вражаюче, але поводилась миролюбно, нікого не покусала.

Та після побаченого одразу ж виникло питання: невже в Україні є змії, які сягають таких великих розмірів? Може, через глобальне потепління у нас розплодилися невідомі особини? Чи якимось чином тут з'явились анаконди з Південної Америки? Що це за вид і де він живе? Чим харчується? І чи безпечний для людини? Про це Коротко про розповів експерт BION Terrarium Center Олексій Марущак.

- Пане Олексію, то що ж це за велетенська змія трапилась туристам? Може, це анаконда? Розкажіть, будь ласка, про неї.

- Анаконди в наших лісах не водяться (сміється). Туристам дуже пощастило, оскільки вони зустріли полоза лісового – Zamenis longissimus. Ця прекрасна змія занесена до Червоної книги України, а відтак є в нашій країні видом, яких охороняється.

- До якого розміру вона виростає?

- Це одні з найбільших змій України. Найдовші коли-небудь знайдені особини були трохи довшими за 220 см. Можливо, десь існують і більші екземпляри.

- Який образ життя веде ця змія?

- Це доволі мирна змія, яка більшість часу проводить, вигріваючись, на відкритих ділянках на межі лісу та рідколісся. Часто обирає для мешкання різноманітні руїни та нагромадження деревини. Полює на дрібних ссавців (мишей, полівок тощо), ящірок і навіть птахів. Часто під час полювання за дрібними птахами ця змія може виповзати на дерева і застигати в гілках в очікуванні необережної здобичі.

- В яких регіонах України вона водиться?

- Найбільше цього виду на Закарпатті. Хоча відомі знахідки зі Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Вінницької, Хмельницької, Чернівецької та Миколаївської областей. Можливо, мешкає і на Одещині вздовж р. Південний Буг, проте наразі достовірні знахідки з цього регіону невідомі.

- Чи цей вид - найбільший в Україні?

- Так. Разом з полозом жовточеревим Dolichophis caspius – ці два види є найбільшими зміями України.

- Як слід себе поводити, якщо зустрів таку змійку на своєму шляху?

- Найкраще просто обійти її і ніяк не взаємодіяти. Змія жодним чином не зацікавлена у взаємодії з людиною і сама точно цього не бажає. Якщо дуже кортить сфотографувати – краще робити це з певної відстані.

- Її укус не отруйний?

- Укус цієї змії є виключно засобом самозахисту, при цьому не містить отрути. Тож вона умовно безпечна для людини. Але у разі укусу (випадково наступили, наприклад) варто обробити рану знезаражуючими засобами.

До речі

Саме ця змія – полоз лісовий, або ж ескулапів полоз - зображена на емблемі багатьох фармацевтичних компаній!