Міноборони України частково підтримало законопроєкт про приватні військові компанії

Міністерство оборони України запропонувало утворити робочу групу для доопрацювання законопроєкту.

mil.in.ua

Міністерство оборони України підтримало законопроєкт про приватні військові компанії, але зауважило, що він потребує доопрацювання. Про це 29 липня повідомив “Мілітарний” з посиланням на урядовий портал.

Міноборони зазначило, що у запропонованій редакції законопроєкт не узгоджується з Конституцією, законами “Про оборону України” та “Про розвідку”. Крім того, він суперечить міжнародним договорам, зокрема Додатковим протоколам до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року та рекомендаціям Документа Монтре, в якому розкриваються питання функціонування приватних військових компаній у період збройного конфлікту.

- Крім цього, у професійному середовищі ідея створення нормативно-правової бази для здійснення військово-консалтингової діяльності обговорюється уже упродовж тривалого часу та потребує залучення міжнародного передового досвіду з метою узгодження відповідної міжнародної нормативно-правової бази із національним законодавством, – зазначено у документі.

МОУ запропонувало створити робочу групу для доопрацювання законопроєкту та залучити до неї представників Міністерства оборони й інших органів.

Проєкт закону про міжнародні оборонні компанії врегульовує діяльність приватних військових компаній. Згідно з документом, вони створюються в Україні та беруть участь у здійсненні оборонних заходів і надають оборонні послуги за межами території України.

Проєкт закону пропонує створити Державну службу України у справах міжнародних оборонних компаній, яка підпорядковуватиметься Головному управлінню розвідки Міноборони України. Новий державний орган займатиметься контролем за діяльністю таких структур, реєстрацією угод щодо оборонних послуг, а також обліком наявного на їхньому балансі озброєння й техніки.

Згідно з проєктом закону, засновниками міжнародної оборонної компанії можуть виступати лише фізичні та юридичні особи – резиденти України. Працівниками таких компаній можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які досягли 21-річного віку та мають досвід служби в ЗСУ, НГУ або інших військових формуваннях України не менше року.

Законопроєкт узгоджує право закупівлі міжнародними оборонними компаніями техніки та озброєння в іноземних компаній, а також можливість їхньої оренди у військових частин ЗСУ та інших військових формувань України.