Стефанчук заявив про недоліки в законопроєкті про заборону УПЦ (МП)

Голова Верховної Ради пояснив, чому парламент поки що не ухвалив законопроєкт у другому читанні.

facebook.com/stefanchuk.official

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук пояснив, чому парламент поки що не ухвалив законопроєкт про “заборону московської церкви” у другому читанні. В інтерв'ю Українським Новинам народний депутат розповів, що після ухвалення у першому читання в ньому залишились юридичні недоліки.

- Нам же не просто треба прийняти якийсь закон і сказати суспільству: "все, ми прийняли". Ми повинні прийняти закон, який буде працювати. Тому що найгірше, якщо ми приймемо закон, а він не буде працювати, тоді до нас буде претензія. Що за мотлох прийняли ви? Чому ми не можемо реалізувати свої права? Розумієте? І тому мені здається, що дуже важливо тут вийти, по-перше, на юридично досконалий законопроект, по-друге, провести його у відповідності до всіх прикладних процедур, — сказав він.

Спікер парламенту додав, що будь-який юридичний недолік неодмінно стягне з собою оскарження законопроєкту через Конституційний Суд. 

- А ми знаємо, якщо цей законопроект буде оспорений і визнаний через нашу недоробку неконституційним, через порушення вимог Конституції чи через порушення процедури прийняття, тоді це буде наша відповідальність. Я, як голова парламенту, не можу допустити того, щоб такі складні закони, важливі для країни, виходили з порушеннями з українського парламенту, — зазначив він.

Стефанчук підтвердив, що наступне засідання Верховної Ради розпочнуть з розгляду цього законопроєкту.

Він також заявив, що з фракцією “ЄС” була домовленість про те, що законопроєкт потрапить в зал тільки після того, як вони зберуть 240 підписів народних депутатів. 

- Це було проголосовано одноголосно всіма фракціями і групами. Тобто рішення по цьому законопроєкту було прийнято. Що відбулося далі? Десь місяць вони збирали і побачили, що цю задачу вони не можуть виконати. Але з іншого боку, це рішення, на мою думку, було правильним. Ми не можемо виносити в зал такий законопроєкт, не будучи впевненими в кількості голосів, — сказав Стефанчук.