Літня застуда: причини виникнення та як її уникнути

Наш імунітет ослаблений стресом, і тому про організм варто подбати.

medicalnewstoday.com

Як грім серед ясного неба - захворіти в розпал літа на застуду. Чому, незважаючи на спеку, можна злягти з температурою, соплями та кашлем? А тут ще знову ковід розбушувався - у Києві в останні тижні суттєво зросла захворюваність. Може, хтось чхнув в автобусі чи у всьому винен коктейль із льодом, який встигли заморозити перед черговим вимкненням світла? Чи це раптові перепади погоди, коли +35 змінюються то майже тропічними зливами, то сильним вітром?

Чому ми хворіємо влітку? Чи винні у цьому кондиціонер та морозиво? Як залишатись здоровим? Про це Коротко про розповів головний лікар медичного центру "Біокурс", доктор Тарас Миронович Жиравецький.

"Холодне може викликати тимчасове зниження місцевого імунітету"

Причин захворіти в розпал літа чимало - можна переохолодитися під кондиціонером, холодним душем, та й інфекції ніхто не скасовував, хоча багато хто з них і втрачає активність у спеку. Пальне сонце і сухе повітря несприятливі для багатьох вірусів, але не для всіх. Крім того, завжди залишається ризик заразитися від хворої людини.

- Тарасе Мироновичу, чому при спеці в +30 часом виникає застуда?

- Є величезна кількість вірусів, які можуть передаватися від людини до людини і в теплу пору року. Грип більше поширюється взимку та навесні, а для того ж ковіда тепло – аж ніяк не перешкода. Ми ж пам'ятаємо, що він подорожував світом і був у теплих країнах – Бразилії, Індії. Коронавірусу все одно, тепло на вулиці чи холодно.

Потрібно розуміти, що ковід нікуди не зник, він залишився з нами, і зараз в Україні є пацієнти з ковідом. Нещодавно пацієнтка надіслала позитивний тест на коронавірус, вона живе у Києві у своєму будинку, і десь його підчепила.

- До речі, про коронавірус. В останні тижні в столиці говорять про значну кількість хворих. Чи може це бути пов'язане з літньою спекою?

- Ні, поширення коронавірусу ніяк не пов'язане з підвищеною температурою повітря. Він йде своєю чергою і нам поки не дуже зрозумілі закономірності його поширення. Просто останнім часом випадків захворювання на ковід стало більше по всьому світу, відповідно, він частіше з'являється в Україні.

Крім коронавірусу, є інші віруси, які можуть викликати ГРВІ і, знову-таки, провокувати запальний процес.

Змінюється погода, певні умови, проте й віруси мутують. Єдина радість - зараз немає суперстрашних вірусів, які б викликали катастрофічну пандемію. Серйозних ускладнень серед своїх пацієнтів я також не бачу.

- Чи можуть сприяти захворюванню типові літні ласощі – морозиво чи напої з льодом?

- Звичайно. Все холодне здатне викликати тимчасове зниження локального імунітету, що сприятиме появі застуди. Холодне провокує розвиток бактеріальної інфекції, наприклад, ангіни. Як це працює? Місцевий імунітет слабшає і гірше захищає організм від бактерій та вірусів. В організм через повітряно-краплинні шляхи може проникнути хвороботворна мікрофлора, яка і провокуватиме розвиток простудних захворювань.

Ризики захворіти виникають через температурні перепади. Наприклад, купання в холодній річці чи крижаний душ. Від переохолодження чоловік може отримати простатит, а жінка – запалення сечового міхура, цистит.

Якщо в організм проникла інфекція, через переохолодження може приєднатися бактеріальна інфекція. Як результат – нежить, кашель, підвищена температура. Крім того, ускладненням бактеріальної інфекції нерідко стають гнійні процеси.

У зв'язку із темою переохолодження влітку не можна не згадати кондиціонери. При працюючому кондиціонері легко заразитися бактерією легіонелою і отримати бактеріальну інфекцію. Усередині кондиціонерів волого та тепло – це ідеальне середовище для поширення хвороботворних мікроорганізмів.

Крім того, якщо ми дихаємо надто переохолодженим повітрям, це може призвести до розвитку власних бактерій. До речі, кулери теж досить привабливі для мікроорганізмів – їх треба вчасно чистити.

“Замість кондиціонера використовуйте вентилятор”

- Виходить, кондиціонером краще не користуватись?

- Так. Особливо це актуально для алергіків. Чим довше сидіти під кондиціонером, тим швидше виникнуть проблеми з носом, горлом, можливий бронхіт: легіонела викликає поразки дихальних шляхів.

Але є й хороша новина – бактерія легіонелла, яка легко поширюється у кондиціонері, не передається від людини до людини.

- А як щодо вентиляторів? Якщо, звісно, ​​є світло.

- Вентилятори безпечніші для здоров'я, ніж кондиціонери: немає перепаду температур, які ми відчуваємо, коли заходимо з вулиці до охолодженого приміщення.

- Треба лікувати літню застуду? Чи все саме пройде, без таблеток?

- У здорової людини все проходить саме, але сьогодні мало хто із українців може похвалитися хорошим здоров'ям: наш імунітет знижується через постійний стрес, викликаний війною, через нестачу світла, постковидні проблеми, які ми пережили останніми роками.

Тому, якщо ви захворіли, раджу все ж таки температуру збивати. Якщо вона не проходить і залишається високою, на третій-четвертий день варто звернутися до лікаря, здати аналізи – важливо стежити, щоб не було ускладнень застуди. Ускладнення бувають дуже різними - і відмова нирок, запалення легенів, і утворення тромбів, тому тут треба підходити до проблеми комплексно. У будь-якому разі самолікуванням займатися не потрібно.

- Які методи профілактики для дітей та дорослих ви могли б порадити?

- Профілактика – це здорове харчування, рух та фізичні навантаження. Якщо ви все ж таки користуєтеся кондиціонером, не забувайте провітрювати приміщення і вчасно змінюйте фільтри. Від ковіда - ті самі стандартні методи захисту: маски, дистанція, антисептик та ін.

Ну і, звичайно, важливо стежити за своїм здоров'ям. Дорослим людям раз на пів року-рік дуже бажано робити check up організму. Якщо є якісь збої, потрібно звертатися до лікаря та коригувати свій стан. Тому що здорових людей практично не зустрінеш. Як то кажуть, здорових немає, є недообстежені. Тому це актуально для всіх.