Скасування літнього часу підтримали вчені, “на цьому треба поставити крапку”, - Стефанчук

Голова Верховної Ради відповів на критику опозицією законопроєкту про скасування літнього часу.

facebook.com/stefanchuk.official

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук відповів на критику скасування літнього часу. В інтерв'ю Українським Новинам він сказав, що зараз світає о четвертій ранку і “ніхто від цього не прокидається”.

- Ця критика, що там світати буде о третій ранку, ну а зараз світає о четвертій ранку. Хтось прокидається о четвертій ранку? Друзі, якщо є такі території на Землі, де взагалі полярна ніч, де взагалі немає ночі? Це якісь намагання вбити клин між "жайворонками" і "совами". Я вважаю, що на цьому треба поставити крапку. Рішення прийнято, — заявив Стефанчук.

Також голова Верховної Ради “заспокоїв”, що тепер Україна не житиме в одному часі з Росією.

- В цьому балансі між біологічними потребами кожної людини, між політичним проявом, що Україна ніколи більше не буде жити з РФ в одному часовому поясі... Влітку ми живемо з Росією в одному часовому поясі. А так, після того, як ми будемо мати свій часовий київський пояс, то ми пів року будемо жити з Європою в часовому поясі. Це ж трошки інші світоглядні речі, — сказав він.

Голова парламенту запевнив, що “нічого не зміниться, і ми просто будемо жити без зірваних біологічних ритмів”.

Руслан Стефанчук також заявив, що сезонне переведення годинникової стрілки – це пострадянщина, яка прийшла до України в 1981 році. У 2019 році Європейський парламент рекомендував країнам відмовитися від сезонного переведення. 

- В мене є листи підтримки з Національної академії наук, Національної академії медичних наук, від провідних вчених, які говорять однозначно: "людський організм страждає від цих переведень", - запевнив він.

Стефанчук додав, що, коли сезонне переведення часу вводилось в США, основним обґрунтуванням було, що воно збільшить кількість свічок, які спалюються. Зараз ми живемо в постіндустріальному суспільстві, з LED-лампами, з абсолютно іншою культурою споживання.