Львівські хірурги видалили у 2-річної дитини велетенську пухлину

Новоутвір сягнув загрозливих для життя дитини розмірів.

Перше медичне об'єднання Львова

У Дитячі лікарні святого Миколая прооперували 2-річну дівчинку з Тернополя, у якої виявили величезну пухлину нирки. Новоутвір був злоякісним та міг спричинити виникнення метастазів. На момент обстеження розмір пухлини сягав уже 20 см, а вага становила більше кілограма. І це при тому, що сама дитина важить лише 12 кг. Про порятунок маленької пацієнтки розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова, повідомляє Коротко про.

Недуга у дворічної тернополянки Марійки Мумряк вперше проявилася на початку травня, під час поїздки до бабусі на Черкащину. Мама змінювала донечці підгузок і жахнулась - він був весь у крові. Налякана жінка помчала з дитиною до найближчої лікарні. Черкаські медики зробили УЗД і побачили звідки кров у сечі. На правій нирці дівчинки було гігантське утворення. Ним виявилася нефробластома – пухлина нирки, яка є найбільш поширеним злоякісним ембріональним захворюванням у дітей. Тобто утвір від самого початку непомітно зростав разом з Марійкою.   Пухлину потрібно було негайно видаляти, адже вона вже тиснула на внутрішні органи та могла спровокувати сильну кровотечу, яка призвела б до загибелі дитини. 

За порятунком черкаські спеціалісти скерували родину Марійки до Львова - у Лікарню святого Миколая. Спочатку дитині провели курс хімієтерапії, аби знищити ті пухлинні клітини, які вже потрапили у кровоносну систему. Після цього хірурги взяли дівчинку на операційний стіл.  

Операція тривало близько трьох годин. У ході втручання лікарі відділили пухлину від життєво-важливих органів, до яких вона приросла: дванадцятипалої кишки, діафрагми, печінки, товстої кишки та нижньої порожнистої вени. Разом із нефробластомою довелося видалити і праву нирку Марійки.

Все минуло успішно. Зараз дитина має пройти ще один курс хімієтерапії, аби остаточно знищити ті пухлинні клітини, які, можливо, ще циркулюють у її крові.