Помер режисер фільму "Повернення Баттерфляй" Олег Фіалко

В останні роки свого життя він боровся з тяжким захворюванням.

facebook.com/oleg.fialko.5

Український кінорежисер та сценарист Олег Фіалко помер у віці 78 років. Артист помер за кордоном після тривалої боротьби із хворобою. Про це повідомив у своєму ексголова Національної спілки кінематографістів України Сергій Трімбач.

- Сумна новина – пішов із життя кінорежисер Олег Фіалко (1946-2024). Місяць тому йому виповнилося 78 років. Він хворів, довго й тяжко. Виявився на чужині, де знайшлися добрі люди – і допомогли. Але болячки все ж таки взяли гору…, - написав Тримбач.

Йдеться про відомого українського кінорежисера та сценариста, заслуженого діяча мистецтв України та кореспондента Національної академії мистецтв України Олега Фіалка. Свою кар'єру він розпочав у 1973 році на кіностудії імені Довженка. Там він працював асистентом режисера, режисером та режисер-постановником. Паралельно він працював секретарем Спілки кінематографістів України, заступником начальника Головного управління культури КОДА, постійним президентом кількох кінофондів.

Найвідомішими працювали Фіалко стали "Єралашний рейс", "Пробивна людина", "Повернення Баттерфляй", "Біч Божий", "Імітатор" та багато інших. Також артист мав досвід як актор - він знімався у фільмах "Острів Вовчий" та "Мелодія для шарманки".

За свою кар'єру Олег Фіалко був відзначений низкою нагород. Так, у 1996 році він отримав звання Заслуженого діяча мистецтв України, а у 2021 році – орден «За заслуги» ІІІ ступеня. Також Фіалко був нагороджений почесним знаком "За честь та гідність" Міжнародного дитячого кінофестивалю в "Артеку" та золотою медаллю фонду ім. Ханжонкова за вагомий внесок у розвиток кінематографа