З Почаївської лаври на Тернопільщині зникла частина ікон, - МКІП

Також у будівлі виявили низку об'єктів, які не вказані у договорі.

facebook.com/548728388921680

Комісія Міністерства культури оприлюднила результати перевірки у Свято-Успенській Почаївській лаврі у Тернопільській області. У звіті йдеться про низку порушень, які було виявлено. Про це пише "Укрінформ".

Під час перевірки комісія зафіксувала оновлення та/або очищення стінописів та ікон, заміну панікадила в Успенському соборі, зміни у стінописах та проведення ремонтних робіт у галереях та Печерному храмі Преподобного Іова та церкви Преподобних Антонія та Феодосія. Зазначається, що із будівлі зникла частина ікон.

– Перевірка комісією стану збереження творів іконопису виявила факти відсутності значної частини ікон, зафіксованих паспортами пам'яток культурної спадщини та інвентарним списком, складеним на основі паспортів на твори мистецтва під час проведення інвентаризації іконопису та творів мистецтва у 1967 році, – зазначено у документі.

Також комісія виявила прибудову тамбура до центрального входу до Успенського собору, прибудову мансардного типу на третьому поверсі пам'ятника "Монастирські келії", а також прибудову до надбрамного комплексу, яку використовують як їдальню для прочан. Крім того, у церкві було виявлено об'єкти, яких немає у договорі про безоплатне користування.