"Ти будеш горіти в пеклі!", - донька Ірини Фаріон на суді не стримувала емоцій щодо підозрюваного

Софія Семчишин сказала йому просто в очі все, що думала.

radiosvoboda.org

Напередодні, 26 липня, у Галицькому районному суді Львова обирали запобіжний захід В'ячеславу Зінченку - підозрюваному у вбивстві політика та мовознавиці Ірини Фаріон. Емоції у судовій залі буквально зашкалювали - окрім журналістів, на засідання прийшли рідні Ірини Дмитрівни - донька Софія Семчишин із чоловіком Василем Особою. Як все відбувалося, бачили журналісти Коротко про.

- Я лише хочу подивитися йому в очі, - сказала перед засіданням Софія Семчишин. - Будемо домагатися йому довічного ув'язнення, хоча, вважаю, що йому і цього замало за те, що він накоїв.

Засідання мало розпочатися о 13:00. У маленькій судовій залі - ніде яблуку впасти. Десятки журналістів з камерами в очікуванні…

І ось за деякий час конвой веде підозрюваного. Високий худорлявий хлопчисько, про якого ніколи б не подумав, що він може вчинити вбивство. Причому таке жорстоке, цинічне та зухвале. Поводиться спокійно, попиває воду і ні на що не реагує. Софія Семчишин не витримує і виговорює йому просто в очі все, що про нього думає.

Вона запитала у підозрюваного, чому він вбив Ірину Фаріон, на що той відповів: "Час покаже".

- Який час! У тебе немає часу! Навіщо ти її вбив? - Софія емоційно звертається до підозрюваного. - Українець вбиває українця? Це як? Що мама сказала тобі? Ти би хотів, щоб вбили твою маму? Ти би хотів, щоб твоя мама жила. Ти би хотів, щоб вона дбала про тебе. Ти розумієш, що у неї було двоє онуків. Вони любили її понад усе життя. Ти забрав їхню бабусю найкращу. Ти забрав! Борчиню за українську мову, за українську націю.

Софія кілька разів зупинялася і продовжувала знову і знову.

- Ти розумієш, що ти зробив? Падлюка остання. Ти будеш горіти в пеклі. Ти здохнеш у тюрмі. Ми зробимо все! Чого мовчиш? Язика проковтнув? - запитала Софія.

Той у відповідь їй показав язика.

- Та ти шо… Зараза остання, - відреагувала на вчинок хлопця донька Фаріон.

Вона також зауважила, що справа її мами буде жити вічно.

- Її справа буде жити вічно. Її справа, ідеї, цінності. Мільйони людей, які віддали їй шану, будуть жити вічно, – сказала жінка у залі суду.

Проте щойно розпочавши засідання, суд оголосив перерву на кілька годин - виявилося, що батьки підозрюваного найняли для сина приватного адвоката. Ним став Ігор Сулима, який у 2015-2016 роках  захищав проросійського пропагандиста з Івано-Франківська, блогера та громадського активіста, учасника українофобського проросійського пропагандистського проєкту "Другая Украина", створеного Медведчуком, Руслана Коцабу. Тож довелося його чекати.

Софія активно спілкується з журналістами. Вона хоче, щоб пам'ять про її маму жила вічно, тож розповідає подробиці того страшного дня.

- Ось останнє sms від неї: "Вже викликала таксі, чекаю". Ми мали наступного дня їхати на море з дітьми, вона викликала таксі, щоб приїхати на ніч до мене, бо виїжджати мали о 5 годині ранку. Стояла з валізою біля будинку, чекала машину, і раптом за хвилину цей покидьок в неї вистрелив…

Жінка картає себе, що, можливо, якби вона з дітьми приїхала до неї, цієї трагедії б не було.

- Та ти що, могла бути ще страшніша трагедія, не муч себе… - заспокоюють Софію журналісти.

Врешті близько 17:30 засідання суду продовжується. Цього разу Софія Семчишин із чоловіком сіли якомога далі від підозрюваного. Він увесь час позіхає та врешті задрімав.

Адвокат вимагає для свого підзахисного домашній арешт як запобіжний захід, оскільки, на його думку, аргументи сторони обвинувачення непереконливі.

Зокрема Ігор Сулима зазначає, що покази свідків про вік та зріст хлопця не точні. Це викликає легкий сміх у залі.

- Що ти говориш! - не стримується зять Ірини Фаріон Василь Особа.

Врешті В'ячеслава Зінченка заарештували на 60 діб без альтернативи внесення застави. Саме такий запобіжний захід просив суд обрати прокурор, аргументувавши це тим, що підозрюваний може переховуватися від слідства.

- Наразі я задоволена рішенням, - прокоментувала після засідання рішення суду Софія Семчишин.