Майно, задеклароване Іваном Ляховченко, не співпадає ні з його доходами, ні з доходами його дружини

Питання до нього почали виникати вже давно.

НАБУ

Журналісти-розслідувачі зацікавились ще одним одеським юристом - прокурором відділу Одеської обласної прокуратури Іваном Ляховченко. Питання до нього почали виникати вже давно: говорили про його участь у тиску на місцевий бізнес (прикриття незаконних обшуків, невиконання рішень суду), втім особливу увагу він привернув після того як за півроку купив другий поспіль автомобіль за мільйон гривень, - пише видання «Інформатор». 

Видання повідомляє, що прокурор Ляховченко відомий в Одесі ігноруванням незаконних дій правоохоронців. У 2018 році Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів саме за такі навмисні та протиправні дії навіть притягла Івана Ляховченка до дисциплінарної відповідальності, оголосивши йому догану (рішення №13дп-18). Він свідомо ігнорував вимоги повернути вилучене під час обшуку майно (комп’ютерну техніку) підприємству (справа 522/14215/17). Порушення сталося у перший же рік роботи Івана Ляховченка у Одеській місцевій прокуратурі №3.

Вже через рік, та ж Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів визнала прокурора таким, який не притягувався до дисциплінарної відповідальності — бо він «зробив належні висновки» і «не допускав порушення законодавства» (рішення №438зс-18). Висновки Комісії явно виявилися передчасними.

Працюючи з 2016 року у прокуратурі (це його єдине місце служби), Іван Ляховченко декларує майно, яке не збігається з його доходами. 5 об’єктів нерухомості (земельні ділянки, квартири, комплекс будівель, споруд) включно з придбаним у 2021 році елітним офісним приміщенням на узбережжі Одеси. Останнє, за даними «Інформатора» записане на дружину Марину Ляховченко, яка за 2023 рік задекларувала лише 110 тис грн заробітної плати в Одеському регіональному управлінні Мін’юсту. Цей офіс у декларації вказаний, як придбаний за 100 тис грн при ринковій ціні близько $100 тис. Щоправда, як простий мін’юстівський клерк, вона задекларувала «грошовий подарунок» у 96 тис грн.

Окремої уваги заслуговує автопарк родини прокурора. Наприкінці 2023 року вони купили новеньку HONDA M-NV 2022 року випуску за 969,9 тис грн, на що теоретично могло б вистачити річної зарплати Ляховченка у прокуратурі (1 млн 17,4 тис грн). Але вже у травні 2024 року він купує ще одну «малишку на мільйон» — AUDI A6 за 995 тис грн.

Журналісти-розслідувачі хотіли, щоб Національне агентство з питань запобігання корупції звернуло увагу на статки Івана Ляховченка та порівняло способу його життя із рівнем доходів.

Видання пише, що це лише частина з того, що ми можемо сказати про прокурора Ляховченка на цей час, але в розробці є кілька питань, а тому в найближчі дні варто учікувати на нові викриття прокурора Івана Ляховченка.