У Харкові вулицю Шолохова перейменували на Параджанова, а метро "Проспект Гагаріна" - на "Леваду"

У Харкові в рамках деколонізації перейменували три станції метро та ще 48 вулиць, бульварів та провулків.

t.me/kh_metro

У Харкові перейменували три станції метро та ще 48 топонімів. Про це 26 липня повідомив голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов.

Згідно з розпорядженням, яке опублікував голова Харківської ОДА у своєму телеграм-каналі, станцію "Проспект Гагаріна" перейменували на "Леваду",  "Героїв Праці" - на "Салтівську", а "Завод імені Малишева" - на "Заводську".

Вулицю Шолохова перейменували на Параджанова, Дружби Народів — на Соборності України, проспект Гагаріна — на Аерокосмічний. Вулицю Чайковську перейменувала на Михайля Семенка, Єсеніна — на Олександра Олеся.

Синєгубов зазначив, що він підписав останнє розпорядження про перейменування об'єктів топоніміки Харківщини. Також наголосив, що ОВА має повноваження перейменовувати лише ті топоніми, які підпадають під дію закону про деколонізацію. 

- Здійснити перейменування всіх вулиць не в нашій компетенції. Але відповідні перейменування своїм рішенням здійснюють органи місцевого самоврядування. Усі пропозиції, які після обговорень надішли до ОВА, передамо до органів місцевого самоврядування для подальшого обговорення та консультацій із громадськістю, — запевнив він.

25 липня харківське видання "Ґвара Медіа" написало, що засідання робочої групи з деколонізації при Харківській ОВА відбулося 24 липня. Топоніми у Харкові поки не були перейменованими на честь Романа Шухевича, Симона Петлюри, Левка Лук’яненка та Євгена Коновальця.